Наред с физическите подобрения, за които методът "Пилатес" допринася, той помага и за добър психичен баланс, и оказва благоприятно действие върху координацията, дишането и концентрацията. Създателят на този спорт Джоузеф Пилатес вярвал, че физическото и психичното здраве са взаимосвързани и не могат да се делят. През последните години методиката на Джоузеф Пилатес се модернизира и усъвършенства. Въведоха се нови приспособления и техники, с цел по-ефективна и безопасна тренировка за всеки, независимо от възрастта и физическото състояние. Новостите в сферата: PILATES REFORMER, PILATES CHAIR, CROSSCORE и UGIBALL.

Пилатес Reformer – специален уред, проектиран от създателя на този спорт, който помага за по-добро изпълнение на серията от упражнения, с минимален риск от травми. Този уред е предназначен за всякакви възрасти и хора в различен стадий на двигателна активност.
 
Пилатес Chair – специалният стол за пилатес е за по–активни и физически издръжливи хора. Натоварването е главно в долните и горните крайници. Упражненията на столa допринасят за координация, баланс и изправена стойка.
 
Пилатес Crosscore -  този метод представлява тренировка със собствено тегло и различни точки на окачване. Това направление в пилатес е за напреднали. Препоръчва се едва след няколко сеанса с уреда Reformers.
 
Пилатес UGIBALL – забавни цветни топки с различна тежест, които подпомагат издръжливостта, пъргавината и лекотата на движение.Тренировките с тези топки могат да варират от много леки до умерено тежки.
 
Водени от прекалено любопитство си записахме час в едно софийско студио за Пилатес Реформър.
 
Колкото и страшен да ни се струваше уреда на снимките, все пак се престрашихме в името на здравото и поддържано тяло, което всички искаме да имаме.  На място, в студиото ни очакваха 5 такива "машини", които на живо бяха още по-страшни ("50 нюанса сиво" в действие). Но само привидно… Посрещна ни лъчезарна инструкторка, която ни зареди с енергия и ни накара да забравим първоначалния шок. Упражненията с уреда Реформър са умерено натоварващи, но не толкова, че да се откажеш по средата на серията. Правят се различни движения, като в тях се включват всички мускулни групи. Инструкторът обръща особено внимание на правилното изпълнение, тъй като това е от основно значение за ефекта от тренировката. Усещаш приятно напрежение върху цялото тяло, докато си лежиш. Тренировката протича в рамките на 45 минути, които повярвайте, изтичат неусетно.
Пилатес може да се практикува от хора на всякаква възраст и с различна физическа подготовка. За тренировката ти е необходима единствено мотивация. Тренира се бос или по чорапи. Препоръчително е да си запазиш час поне 1 ден по-рано, тъй като броят на уредите е ограничен, а желаещите са много. Цената за едно посещение варира между 10 и 20 лв., в зависимост от студиото, което изберете.
 
Пилатес Реформър е приятно, различно и вълнуващо преживяване. Опитай и ти!