В икономически развитите страни затлъстяването е сериозен медико-социален проблем. А какво всъщност е затлъстяването – болест или козметичен дефект? Времето на тези спорове е отдавна отминало. Медицината е категорична по въпроса-затлъстяването е сериозно заболяване. Наднорменото отлагане на тлъстини е болестно състояние с много тежки последици. Статистиките доказват, че хората с излишни килограми живеят по-малко и са по-уязвими от други болести, отколкото тези с нормална телесна маса. Затлъстяването е благоприятна почва за появата на редица заболявания като диабет, хипертония, подагра, хиперлипопротеинемии (повишени масти и холестерол в кръвта), пясък и камъни в бъбреците и жлъчката, артеросклероза. Затлъстелите лица по-често прекарват миокарден инфаркт или мозъчен инсулт и обикновено страдат от стенокардия. Пълният човек „носи“ извънреден товар от излишни килограми, което затруднява работата на сърцето. Сърдечният мускул се съкращава по-често и по-бързо се износва. Затлъстялото сърце трудно изтласква кръвта по изменените и уплътнени кръвоносни съдове. Хроничните деформиращи ставни заболявания нерядко са спътници на свръхмасата. Увеличеното тегло е предпоставка за по-бързо износване на ставите и за поява на обменни изменения в тях. Разширените вени и тромбофлебитите също са честа „привилегия“ на пълните.

Как се определя това дали човек страда от затлъстяване?

Индексът на телесната маса (ИТМ, на английски: body mass index BMI) е медико-биологичният показател, който служи за диагностициране на наднормено тегло и затлъстяване.

Индексът на телесната маса (ИТМ/ BMI) се измерва в килограми на квадратен метър и се определя по следната формула:

BMI= W/h²

Където:

BMI – индекс на телесната маса

W – тегло в килогами

h – височина в метри

Световната здравна организация указва следните норми за индекс на телесната маса, независимо от възрастта, пола или други индивидуални характеристики:

поднормено тегло < 18,5
нормално тегло 18,5 – 24,99
предзатлъстяване 25 – 29,99
затлъстяване ≥ 30,0

 

Кои са причините за затлъстяването?

Главната причина за затлъстяването е нарушеното равновесие между приемането на енергия с храната и нейното изразходване. Това е от особено значение за възрастта след 25 години, т.е. когато спира разтежът. Доказано е, че с напредването на възрастта нуждите на човешкия организъм от храна намаляват. Това се дължи на понижаването на основната обмяна (енергийните нужди на организма по време на покой), която след 25-годишна възраст спада на всеки 10 години с около 7%.

Ситуацията не би била толкова тежка ако изразходвахме това, което сме консумирали. Но животът ни стана толкова лесен. Вече почти не ходим пеша-ползваме транспорт, изкачваме етажите с асансьор, дори и в планината ползваме лифт. Работният ден го прекарваме 8 часа седнали зад бюрото, след което се пренасяме веднага вкъщи, за да седнем пред телевизора. Застоялият живот води до затлъстяване. 

Преяждането също е виновник за болестната свръхмаса. Пазарът е „наводнен“ от вскусни високоенергийни храни, които изкушават почти всеки. Причина за наднормено тегло може да бъде и злоупотребата със спиртни напитки. Алкохолът е богат на калории, усвоява се лесно от организма и нарушава терморегулацията и процесите на обмяната на веществата. Освен това той възбужда апетита.

Чували ли сте израза „дебелее от нерви“? За някои може да е смешно, но в този израз има истина. Много често психотравмите са една от сериозните причини за затлъстяването. Често се наблюдава и един порочен кръг-свръхмасата води до нарушаване на нервно-психичното равновесие, а това от своя страна допринася за още по-голямо увеличаване на теглото. Много често отрицателните емоции предизвикват засилване на апетита.

Когато не се касае за медицински проблем (хормонален дисбаланс, заболяване на жлезите с вътрешна секреция, и др.) почти винаги затлъстяването е резултат от нарушен баланс между вноса и разхода на енергия.