Житната диета на Петър Дънов е десетдневен хранителен режим, който цели не регулиране на теглото, а по-скоро пълноценно пречистване на тялото и ума. Освен това режимът на учителя Дънов носи важни духовни послания и има тонизиращо и подмладяващо действие върху организма. Житната диета се прави винаги през месец февруари, веднага след пълнолуние (или до третия ден след пълнолуние). Препоръчва се по възможност диетата да започне в сряда.

Какви са правилата на диетата?

-        всеки ден се консумират 100 гр. жито и по желание 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед

-        ако в менюто се включат ябълки, орехи и мед, то храните не трябва да се смесват, а трябва да се ядат разделно, поне с интервал от 30 минути.

-        житото се приготвя от вечерта, като се накисва във вряла вода, необходимо водата да се поддържа топла, за да може житото да омекне, набъбне и да пусне „соковете“ си (за удобство може да се ползва термос)

-         житото не трябва да е покълнало

-        приготвеното жито се разделя  на 3 порции, които се изяждат през деня

-        всяка хапка се дъвче бавно, по 100 пъти

-        всеки ден се пие поне по 1,5 литра топла, преварена вода

 

На десетия ден от житната диета се прави т.нар. отпостване с „ангелска супа".

Начин на приготвяне на „ангелската супа“:

3 средноголеми, цели, обелени картофа се варят в литър и половина леко подсолена вода. След като картофите се сварят, се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Готовата супа е единствената храна за целия ден, като по желание може да оставите от нея и за следващия ден.

След като свърши десетдневния режим, трябва да се направи внимателно захранване. Колкото се може по-дълго време трябва да се употребява еднообразна храна, която лесно се смила от организма. Към дневното менюто храните трябва да се прибавят постепенно и в следната последователност: плодове, сурови зеленчуци, пълнозърнест хляб,сурови ядки. Не използвайте подправки. Поне до 10-ия ден на захранването е добре да се придържате само към тези храни. След това може плавно да се включват и останалите храни.

Често при спазването на житната диета на втория, третия ден се преминава през т.нар. „лечебна криза“. Тя се изразява в главоболие, раздразнителност и силно чувство за глад. Симптомите отшумяват след като се приемат 2-3 чаши преварена гореща вода и малко количество мед и орехи.

Житната диета действа пречистващо на всички нива. Тя трябва да се спазва с лекота, без човек да има чувството, че се измъчва. Всеки, който изпитва голямо неразположение, е добре да прекрати житния режим по-рано.