Необходими продукти:

-         Мащерка

-         Салвия

-         Шарен пипер

-         Чесън

-         Див лук

  

Всички подправки се поставят в бутилка и се заливат със зехтин Екстра Върджин. Подходящ за приготвяне на салати, сосове и дресинги.

Най-полезен за организма ни е студено пресованият зехтин или т.н. Екстра вържин. Той не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка и маслото е извлечено единствено чрез механично пресоване на маслините.

Интересен факт е, че в древността гърците са мачкали маслините с дървени сандали, също както гроздето за вино, след това ги заливали с топла вода, а маслото, което изплувало, изгребвали ръчно. И до днес този метод се практикува в Алжир. В Корсика маслините се изсипвали в чувал, тъпчели ги, а маслото изсипвали в корито. Първите маслопреси са изобразени в египетските фрески - отначало те били привеждани в движение ръчно, после включили животните - коне, магарета, камили. Такива машинки използвали в Сирия, Рим, в Северна Африка. Технологията за производството на зехтин обаче не се е променила през вековете, като в последниете години разликата е, че освен добит по абсолютно механизиран и автоматизиран начин, полученият продукт се пречиства в центрофуга и се филтрира. Зехтинът не само придава великолепен вкус на всяко ястие, но и пази тайните на здравето и дълголетието.Затова всеки, който се грижи за здравето си и обича да се храни вкусно и здравословно, трябва непременно да го включи в менюто си.