Диетата се състои от четири етапа: 2-та начални етапа са насочени към загубата на тегло, а следващите 2 са за задържане на постигнатите резултати.

Кои са четирите етапа?

  1. Ударен период
  2. Смесен период
  3. Запазване на постигнатото тегло
  4. Окончателна стабилизация на теглото

1 етап: Ударен период

Той е с продължителност 7-10 дни и включва единствено храни, които са богати на протеин, които се печени или варени без мазнина и без кожа. Всичко друго е забранено. Количеството храна и броя на храненията не са от значение. Задължително се пие минимум по 1,5-2 литра вода на ден.

Разрешени храни:

Нетлъсти меса (телешко, конско, говеждо, пилешко, пуешко), риба, морски дарове (скариди, раци, миди, калмари), обезмаслени или нискомаслени млечени продукти, яйца (белтъците могат да се консумират в неограничено количество, но от жълтъците са позволени до 4 на седмица)

 

2 етап: Смесен период

Спесеният период трае 10 дни, като при него се редуват два дни, в които се консумират само чисти протеини и два дни, в които се консумират протеини и зеленчуци. Правилата за приготвяне на протеините остават същите - печени или варени без мазнина и без кожа. Зеленчуците могат да се ядат сурови или варени.

Забранени зеленчуци: картофи, ориз, боб, леща, царевица, грах, авокадо

 

3 етап: Запазване на постигнатото тегло

Периодът трябва да бъде с продължителност по 10 дни за всеки свален килограм. Тоест ако сте остлабнали 7 килограма, трябва да спазвате трета фаза в продължение на 70 дни. По време на този период се прави асимилацията на нови храни, за да се избегне ефектът „йо-йо“. Как става това? Към начина на хранене от втория етап, се добавя следното:

-        1 плод/ дневно – без банани, грозде, череши, сушени плодове

-        2 филии пълнозърнест хляб/ дневно

-        До 40 гр. сирене/ дневно

-        Нетлъсто свинско, агнешко, шунка

-        Нишестени храни – кус-кус, макарони, картофи, ориз, леща/ 2 пъти седмично, но без мазнини

В седмицата се правят 2 „галавечери“, в които може да ядете всичко, но само на едно ядене, най-подходящо е на вечеря. Задължително всеки четвъртък е протеинов ден, в който се консумират единствено чисти белтъчини като от първи етап.

 

4 етап: Окончателната стабилизация при протеиновата диета на Пиер Дюкан

Този етап трае цял живот. През него се връщате към нормалното хранене и включвате всички храни. Остава обаче правилото всеки четвъртък да е протеинов ден.