17-дневната диета на д-р Майк Морено е хранителен режим, който подпомага метаболизма и изгарянето на мазнините, като по този начин ще се сбогувате с излишните килограми. Ключът към успеха на режима се крие в това да се променят броят на калориите и хранителните комбинации на всеки 17 дни, в продължение на 4 цикъла. За да има ефект от диетата, по време на всеки цикъл се консумират единствено разрешените за съответния етап храни.

Цикъл 1 - Ускорение

Този цикъл е най-ограничаващ, като главно се консумират протеини. По време на неговото спазване храносмилането се подобрява, организмът изгаря най-много мазнини и се свалаят най-много килограми. Разрешените храни за първия 17-дневен период са: неограничено количество месо (печено или варено), яйца (до 2 на ден), нискомаслено кисело мляко (1 чаша на ден), зеленчуци, които не са богати на скорбяла (сурови, варени или печени), плодове с малко съдържание на захар (до 200 гр./дневно). Ежедневно трябва да се пие зелен чай и поне по 8 чаши вода. Плодове не трябва да се консумират след 14 часа. За подобряване състоянието на чревната флора е препоръчително да се приемат пробиотици. Д-р Морено препоръчва ежедневно да се правят 17-минутни разходки.

Цикъл 2 - Активиране

Идеята на цикъл 2 е да се стимулира изгарянето на мазнини, чрез редуване на по-висококалорични с по-нискокалорични храни. Затова през следващите 17 дни се прави схема, в която се редуват ден на „ускоряване“ и ден на „активиране“. По време на дните на ускоряване, се консумират единствено храните от цикъл 1, а по време на дните за активиране, освен храните от цикъл 1 се добавят по малко количество нови храни-боб, леща, царевица, грах, сладки картофи, кафяв ориз, овесени ядки, кинова, нахут, булгур. По време на 2-ри етап правилото за 17-минутни разходки всеки ден остава в сила.

Цикъл 3 - Постигане

Целта на този етап е да се развие здравословно отношение към храната. По време на цикъл 3 към дневното меню се добавят още няколко хранителни групи, които до момента са били изключени – нишестени въглехидрати, зехтин, авокадо, ядки, няколко парчета черен шоколад, позволено е дори и малко количество алкохол (чаша вино, малка бира, 50 гр. твърд алкохол). Препоръчително е ежедневно да консумирате и малко количество млечени продукти.  И тук правилото плодовете да се ядат преди 14 ч. остава в сила. По време на цикъл 3, д-р Морено препоръчва 4-6 пъти седмично да се правят по 40-60 минутни аеробни тренировки.

Цикъл 4 – Пристигане

По време на този етап постигнатите резултати трябва да се задържат трайно и теглото да се запази. Храненето по време на цикъл „Пристигане“ е като при цикъл 3, като два пъти седмично са разрешени т. нар. „празнични дни“, когато може да се яде всичко. Според д-р Морено по този начин метаболизмът се ускорява, тъй като настъпва т.нар. „метаболитно объркване“. Все пак с порциите не трябва да се прекалява, може да се консумира всичко, но в малки количества. И по време на този цикъл тренировките са изключително важни. Препоръчват се 40-60 минутни аеробни упражнения 4-6 пъти седмично, както и по една едночасова тренировка през почивните дни.

 

Съвети:

-        По време на всички 17-дневни цикли е добре да се пие най-малко по 2 литра вода дневно

-        Всеки път когато почувствате глад, изпивайте по чаша гореща вода

-        По време на диетата трябва да се избягват следните храни: пушени меса и сирена, мазни и пържени храни, обработени меса (кренвирши, салами, луканки и т.н.), консерви, туршии, полуфабрикати, сосове, захарни изделия