Принципът на кето диетата е консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.
Кетогенният режим е изключително популярен, защото има не само потенциални ползи за загубата на тегло, но и за контрол на кръвната захар. Това го прави подходящ за хора с метаболитни проблеми, инсулинова резистентност и диабет.
Кето диетата обикновено ограничава въглехидратите до 20-50 грама на ден. Тук сме събрали 10 здравословни храни, които може да ядете по време на кето диета:
- Риба и морски дарове.
Една от най-предпочитаните риби в кето режима е сьомгата. Тя е бедна на въглехидрати и богата на омега-3 мазнини, калий, селен и витамини от групата В. По време на този режим спокойно може да хапвате и скумрия, сардини и други мазни риби, както и скариди и раци. Внимавайте обаче със стридите и октоподите, защото те съдържат повече въхлехидрати.
- Месо.
Месото е неизменна част от кетогенната диета и е чудесен източник на висококачествен протеин, който може да запази мускулната маса при ограничения в храненето. Разнообразявайте менюто с говеждо, свинско, пилешко, пуешко, както и със сушени меса (пастърма, прошуто). Не се препоръчва употребата на колбаси, наденици и кренвирши, освен ако не са домашно приготвени или такива, в които сте сигурни, че няма компоненти, пречещи на вашия режим.
- Яйца.
Те са здравословен източник на протеини, изключително важни за човешкия организъм. Едно яйце съдържа средно под 1g въхледирати и около 6g протеини, което го прави идеална храна за кето режим.
- Сирене и млечни продукти.
От голямото разнообразие на сирена в търговската мрежа, избирайте тези, които са бедни на въглехидрати и богати на мазнини. Едни от най-подходящите видове сирена за кетогенния режим са: камембер, бри, чедър, крема сирене, халуми, моцарела, маскарпоне, синьо сирене, пармезан, котидж.
Други подходящи млечни продукти са готварска сметана с висока масленост (поне 30%), заквасената сметана и гръцкият йогурт.
- Ядково мляко.
Подходящи са соевото, бадемовото и кокосовото мляко. Задължително избирайте само неподсладени продукти, защото в подсладените захарта веднага ще ви изведе от кетозата. Ядковите млека са подходящи за направата на различни кето десерти.
- Зеленчуци.
Едни от най-препоръчваните зеленчуци са зеленолистните. Те съдържат малко въглехидрати, като същевременно са полезни с високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Чушките също са на почит в кето режима, те доставят на тялото така ценният витамин С, освен това не товарят организма с излишни въглехидрати.
Спокойно и в големи количества може да се консумират и тиквички, броколи, целина, зеле, краставици, брюкселско зеле, карфиол, репички, аспержи, бамя.
В никакъв случай не пропускайте и богатите на мазнини авокадо и маслини.
- Ядки и семена.
Ядките са здравословна храна, богата на мазнини и фибри.Въпреки че повечето ядки и семена са с ниско съдържание на нетни въглехидрати, количеството им варира значително според вида. С най-ниските въглехидрати — и следователно най-добрите за кето режим са: бадеми, макадамия, пекан, орех, чия, ленено семе.
- Черен шоколад и какао на прах.
Натуралният шоколад и какаото са чудесни антиоксиданти и помагат за добро сърдечно-съдово здраве. При кето режима е позволен шоколад с минимум 70% съдържание на какао, като за препоръчване е да избирате продукти с още по-високи проценти. Бъдете умерени и не прекалявайте с шоколада.
- Плодове.
Повечето плодове са с твърде високо съдържание на въглехидрати, за да се консумират при кето диета. За радост горските плодове са изключение, особено малините и ягодите, които са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на фибри. Къпините и боровинките също имат по-малко въглехидрати от някои други плодове, но някои по-строги режими не ги препоръчват.
10. Масла и други мазнини.
От маслата на растителна основа подходящи за кето режим са зехтин (студенопресован екстра върджин), кокосово масло и масло от авокадо. Зехтинът е идеална основа за дресинги за салати и здравословна майонеза. Като източник на мазнини свободно може да използвате масло и ГХИ (пречистено краве масло).