Необходими продукти за 4 порции:

-          Пресен зелен боб – 800 гр.

-          Лук – 160 гр.

-          Моркови – 140 гр.

-          Домати – 200 гр.

-          Чесън - 20 гр.

-          Олио – 50 гр.

-          Копър – 50 гр.

-          Сол

-          Пипер

 

Начин на приготвяне:

Запържваме лукът, морковите и чесъна, наливаме вода и поставяме зеленият боб и доматите. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме да врят на котлона, докато водата изври наполовина. Сервираме в чиния и поръсваме със ситно нарязаният копър.

Как да замразим зеления боб?

Най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им също не се губят техните витамини и минерали. Ценно качество на зеления фасул е, че запазва своите лечебни свойства и след топлинна обработка и консервиране. Стерилизираният фасул запазва до 70% от витамините и до 80% от минералите си. Ето и как да го съхраним зеления фасул във фризера за зимата.

Изберете пресен, без петна и загнило зелен фасул, с малки бобчета, а когато го пречупиш с ръка, това да става лесно. Накисваме го във вода за 15 минути, което ще свали по-голяма част от праха по него. Изплакваме добре под течаща струя вода, но ако има кал по него, измиваме един по един. Отстраняваме ъгълчетата в двата му края и нарязваме на около 4-5 см дължина.

През това време се завира вода в тенджера и потапяме по 200 грама от зеленчука, за да не пада температурата на водата.След като започне отново леко да къкри засичаме 3 минути, изваждаме боба в гевгир (голяма цедка), накисваме в хладка вода за около минута (така прекъсваме топлинната му обработка и остава по-свежо зелен) и оставяме да се изцеди добре за няколко часа. Изстиналият боб разпределяме в торбички за фризер или кутии на порции. Може да издържи около 1 година.

Ако веднъж го размразите не замразявайте отново! Така подготвен бобът може да се използва като основно ястие, като добавка към гювеч, за салата, за гарнитура, супа и каквото ви хареса. Този начин на бланширане и замразяване може да се използва за почти всички зеленчуци.