При приготвяне на ястия готварската сол може да се замени до голяма степен с растителни подправки. Освен по-вкусни, те притежават лечебни свойства, които могат да ни помогнат при редица състояния. Всяка билка съдържа различни биологично активни вещества. По-голяма част от билките и подправките се предлагат в изсушен вид, но също така можете да си отгледате в саксии и сандъчета по прозорците и балконите – освен, че са полезни и красиви, някои от тях излъчват летливи съединения, с които гонят комарите лятно време. Това са някои традиционни растения, които освен, че ще подобрят вкуса на храната ни, могат също да облекчат неразположение в организма ни.

Магданоз

Това е една от най-универсалните подправки – подходящ е за почти всички ястия, в които се слага сол. За салати и за поръсване на варени, пържени или печени храни се използват листата му, непосредствено преди сервиране, а дръжките на магданоза могат да се варят заедно със супата. Магданозът се отличава с пикочогонно и кръвопречистващо действие. Препоръчва се при анемия, подагра, цистит и ревматизъм.

Копър

С копър се приготвят стерилизирани краставички, билков оцет и маринати, подправят се светли сосове към ястия от риба, дивеч и твърдо сварени яйца. Освен това се добавя към майонези за сосове, бистри супи, пресни картофки, пилешко месо и др. Непременно трябва да присъства и в салатите от пресни краставици. Освен това копърът е изключително полезен за храносмилането и премахването на излишните газове. Отвара от стръкове от копър подпомагат при простатит, цистит и подагрозен пристъп.

Босилек

При приготвянето на ястия е най-добре босилекът да се вари заедно с останалите продукти. Суровата храна се подправя с него непосредствено преди сервиране. Босилекът е най-добрата подправка за агнешко, овнешко, свинско печено, телешко, пържена риба, ястия с домати и картофи, грах и различни майонезени сосове. Босилекът укрепва стомаха и действа стимулиращо на целия организъм. Освен това подобрява храносмилането и успокоява нервите. Може да се пие и под формата на чай.

Розмарин

Подходящ е за сосове, салати, ястия от гъби и картофи, към зеленчуци и ястия от домати. Той може да се вари заедно с останалите продукти и е много характерна употребата му в средиземноморската кухня. Розмаринът стимулира кръвообращението и повишава ниското кръвно налягане, подпомага храносмилането и възбужда жлъчната секреция.

Девесил

Това е подходяща подправка за всички пикантни ястия, гювечи, боб, грах, пиле и картофи. Освен това е вкусен в сосове за свинско печено и в пастет от черен дроб. Придава пикантен вкус на всички прясно приготвени зелени салати. Изсушеният девесил следва по възможност да се вари с останалите продукти на ястието, но да се употребява в малко количество. Билката възбужда функцията на червата и бъбреците, действа пикочогонно при проблеми с отделителната система и успокоява спазмите. Девесилът може да се приема и под формата на чай.