Необходими продукти за 1 порция:

За супата:

-          Земна ябълка – 500 гр.

-          Картофи – 400 гр.

-          Зехтин – 2 суп.лъж.

-          Масло – 1 суп. лъж.

-          Лук – 1 глава

-          Чесън – 3 скилидки

-          Сол – на вкус

-          Бял пипер – на вкус

За крутоните:

-          Багета – 1 брой

-          Зехтин – 2 суп.лъж.

-          Чесън – 3 скилидки

-          Прясна мащерка – 1-2 клончета

-          Сол – на вкус

-          Пармезан – на вкус, за предпочитане настърган на люспи

 

Начин на приготвяне:

Предварително обелваме и нарязвяме на едри парчета земната ябълка и картофите.

В тенджера на умерен огън се загрява зехтинът и маслото и в тях се сотира лукът за 4-5 минути , докато омекне. Добавят се скилидките чесън, нарязани на ситно и се разбъркват за около минута. Изсипват се парчетата земна ябълка и картофите. Заливат се с водата и се посоляват със сол и бял пипер на вкус. Оставят да се заврат и се варят около 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат. Охлаждат се леко и се пасират.

Начин на приготвяне (За крутоните):

В широк тиган на умерен огън се загрява зехтинът. Добавят се смачканите скилидки чесън и клончетата мащерка и се разбъркват за около минута, докато се отделят ароматите. В тигана се изсипват кубчетата хляб и се разбъркват хубаво, докато поемат мазнината. Готвят се докато станат хрупкави със златисто-кафяв цвят, като се разбъркват периодично.

Супата се сервира поръсена с люспи пармезан и гарнирана с крутоните.

Гулията може да се добавя към салати, подобно на картофа да се изпържи и да се направят палачинки и огретен. Сварените и пасирани грудки имат вкус почти идентичен на този на картофите. Това обуславя възможността за заменяне на картофите с гулия в редица рецепти, дори в мусака. Не преварявайте гулията, защото губи част от своите качества. За да се съхранят максимално полезните вещества, особено голямо е количеството на калий, витамин С и В, трябва да се пече или се вари с корите.