Замисляли ли сте се защо всички диети изключват алкохола? И каква роля всъщност играят опияняващите напитки в просеца на отслабване?

За българина почти няма повод, на който да не се вдигне чаша за „наздраве“. Да не говорим, че алкохол се лее и без причина – бира на пейката пред блока, ракия с вечерята или обяда, коктейл като антистрес терапия, чай с ром за болно гърло, мастика за проблеми със стомаха и т.н. А знаете ли, че алкохолът съдържа много калории, има диуретичен ефект и дехидратира тялото, като изхвърля редица полезни вещества заедно с урината? Калориите в алкохола започват да се абсорбират първи в организма, а тези от храната остават на заден план и така мазнините и въглехидратите, които приемаме с храната, могат да се натрупат в резерв под формата на мастни депа. Освен това алкохолът понижава нивата на тестостерон-хормонът, от който зависи образуването и запазването на мускулните влакна, и който определя силата и скоростта на възстановяване след тренировка. Паралелно с това той увеличава нивата на естроген-хормонът, който води до увеличаване на телесните мазнини и задържане на течности в организма. Честото и неразумно използване на високоградусови питиета води до авитаминоза и липсата на макроелементи, които активно участват във всички метаболитни процеси. Калоричното съдържание на алкохолните напитки е високо, те повишават апетита и възпрепятстват обмяната на веществата в организма. Ето защо, алкохолът, особено при прекомерна употреба може да доведе до наднормено тегло. Лидери на калорийно съдържание са всички видове ликьори и алкохоли с висок градус. Най-силно алкохолните напитки са най-калорични, като на 100мл могат да съдържат над 200 kCal. Ликьорите пък съдържат захар, а понякога и сметана и това ги прави напитки с висок гликемичен индекс. Тяхната употреба води до рязко увеличаване на нивата на глюкоза в кръвта и повишаване на апетита.

Ако все още искате да пийнете малко и да се отпуснете след тежък работен ден, тогава най-добрият избор ще бъде чаша сухо вино и то по време на вечеря.