Средиземноморската диета насърчава храненето с риба, зеленчуци, плодовеи зърнени култури. За да е ефикасен, този режим трябва да се превърне в култура на хранене за цял живот. Важно правило е консервираните храни ако може да се изключат изцяло от менюто, а да се се набляга на пресни, непреработени храни.
Средиземноморската диета препоръчва следният начин на хранене:
Храни, което трябва да се консумират всеки ден:
- Пълнозърнести хляб, кус-кус, ориз, макаронени изделия
- Малко количество сурови ядки без сол – 20-30 гр.
- Пресни или сушени плодове, зеленчуци
- Нискомаслени млечни продукти
- Зехтин екстра върджин
- Вода, или неподсладен билков чай
- Препоръчителна е да се пие по 1 чаша вино на ден
Храни, които трябва да се консумират няколко пъти седмично:
- Варива – най-добре бобови храни (леща, боб, грах)
- Риба, нетлъсто бяло месо, яйца – редуват се
Храни, които трябва да се избягват: червено/тлъсто месо, животински мазнини, полуфабрикати, захар, сладки изделия, подсладени напитки и т.н.
Някои правила на диетата:
- Плодовете се ядат 1-2 часа преди основното хранене, а не след него
- За подправяне и готвене използвайте не повече от 1-2 супени лъжици зехтин
- Физическата активност е от изключително значение, затова бъдете активни