Необходими продукти за 1 порция:

-          Киноа – 1 чаша.

-          Леща – ¾ чаша

-          Бульон / Зеленчуков или пилешки / - 2 чаши

-          Бадеми – 1 / 4 ч.             

-          Лук - 1/4

-          Зехтин – 1 с.л.

-          Чесън – 3 скилидка

-          Олио – ½ сл.

-          Аспержи - 1 връзка

-          Скариди – изчистени – 500 гр.

-          Сухи домати – 4 бр.

-          Лимонов сок – 1 с.л

-          Сол

-          Магданоз – 30 гр.

 

Начин на приготвяне:

В тиган изпичаме киноата за около 10 мин. до кафеникав цвят, разбърквайки периодично.

През това време сваряваме лещата в чаша и половина вода.

При необходимост добавяме още вода. След като стане готова отстраняваме от котлона.

В тигана с киноата прибавяме бульона и оставяме да заври. След което намаляваме градусите и оставяме да къкри около 15 мин. докато течността се абсорбира. Отстраняваме от котлона и оставяме съда покрит за няколко минути, след което разбъркваме с вилица.

Изпичаме бадемите за 5-6 мин на средно висока температура. Чесъна и лукът задушаваме в зехтина. Покриваме дъното на грил тигана с олио, изпържваме аспержите и когато са готови отделяме в страни. В съшия тиган изпържваме и скаридите. Поръсваме с черен пипер, сол и изцедения лимонов сок. В средно голяма купа смесваме предварително сварените леща и киноа, прибавяме магданоза, доматите, лимоновия сок, бадемите и лукът.

Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Отгоре подреждаме скаридите и аспержите, поръсваме с прясно смлян черен пипер и малко зехтин.