Необходими продукти за 1 порция:
- Киноа – 1 чаша.
- Леща – ¾ чаша
- Бульон / Зеленчуков или пилешки / - 2 чаши
- Бадеми – 1 / 4 ч.
- Лук - 1/4
- Зехтин – 1 с.л.
- Чесън – 3 скилидка
- Олио – ½ сл.
- Аспержи - 1 връзка
- Скариди – изчистени – 500 гр.
- Сухи домати – 4 бр.
- Лимонов сок – 1 с.л
- Сол
- Магданоз – 30 гр.
Начин на приготвяне:
В тиган изпичаме киноата за около 10 мин. до кафеникав цвят, разбърквайки периодично.
През това време сваряваме лещата в чаша и половина вода.
При необходимост добавяме още вода. След като стане готова отстраняваме от котлона.
В тигана с киноата прибавяме бульона и оставяме да заври. След което намаляваме градусите и оставяме да къкри около 15 мин. докато течността се абсорбира. Отстраняваме от котлона и оставяме съда покрит за няколко минути, след което разбъркваме с вилица.
Изпичаме бадемите за 5-6 мин на средно висока температура. Чесъна и лукът задушаваме в зехтина. Покриваме дъното на грил тигана с олио, изпържваме аспержите и когато са готови отделяме в страни. В съшия тиган изпържваме и скаридите. Поръсваме с черен пипер, сол и изцедения лимонов сок. В средно голяма купа смесваме предварително сварените леща и киноа, прибавяме магданоза, доматите, лимоновия сок, бадемите и лукът.
Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Отгоре подреждаме скаридите и аспержите, поръсваме с прясно смлян черен пипер и малко зехтин.