Лимецът е загадка за човека още от древни времена. Основно неговата мистерия се състои в това, че сухо и студоустойчив, почиства почвата след себе си, и дори вирее в радиоактивни райони без да се замърсява. При изследването на растенията в двестакилометровата зона на Чернобилската катастрофа лимецът се оказал най – слабо засегнат от драстично завишената радиоактивност. По отношение на химическите торове, пестицидите и тежките метали той показва същото безразличие

Здравословни ползи от консумацията на лимец

- Лимецът е най – известната функционална храна. Концепцията за функционалните храни възниква в Япония през 80-те години на миналия век, когато здравните власти целят постигане удължаване живота на хората и дълголетие, подобряване качеството му и оптимизиране на здравните разходи чрез забавяне на процесите на стареене и постигане на по-добро физическо и психично здраве. Оптималното хранене е приемане на функционални храни повишаващи цялостното здраве и благосъстояние, подобряващи физиката и психиката и понижаващи риска от заболявания, т.е. функционалните храни или подобряват функциите на някои системи в организма, или редуцират риска от заболявания като остеопороза, рак, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и пр. Най-често те подобряват функциите на храносмилателната, сърдечносъдовата и имунната системи, а така също и растежа и развитието на децата, оказвайки благоприятно влияние по време на целия ни живот.    

- Зърната на лимеца са покрити с много твърди обвивки, които ги пазят от неблагоприятните външни влияния – болести, паразити, мразовити условия. Лимецът съдържа почти всички вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да бъде здрав. Сравнен с повечето сортове пшеница, лимецът съдържа много повече минерали, протеини и витамини от В-групата. Освен това е много по-лесно смилаем, защото влакнините, които влизат в състава му притежават отлична поносимост.

- Неслучайно древната пшеница се приема за една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна са носители на готови за усвояване витамини, ензими и минерали. От витамините на В-комплекса, най-добре са представени тиамина /витамин В1/ и ниацина /витамин В3/. В лимеца има много високо съдържание на магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк и сяра. Някои научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, който се произвежда в България е много по-голямо, отколкото в някои други страни. Необходими са приблизително 100 г кълнове от лимец, за да задоволят дневните нужди на организма.

- Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали. Витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а също така е и сравнително добър антиоксидант - спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично състояние на организма.

- Замяната на продуктите от обикновено жито с такива от лимец спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние.

- Високото съдържание на магнезий в лимеца го прави чудесен продукт за активно спортуващите и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания.

- Освен това народните лечители препоръчват консумацията на лимец при състояния като невроза, шипове, колит, както и за общо повишаване на съпротивителните сили на организма.

- Важно е да се знае, че брашната от лимец, почти не съдържат глутен, което ги прави идеални за консумация от хора с глутенова непоносимост и не могат да консумират бяло брашно. Смята се, че протеинът, който се съдържа в лимеца - глидеин е нетоксичен за хората с непоносимост към глутеновите изделия. За сравнение, в брашната от пшеница глутенът съставя около 80% от общия протеин, или приблизително 1/10 от теглото на всяко едно печиво. Въпреки че съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия. Предстои това да бъде потвърдено с повече изследвания за дълъг период от време. Големият интерес на учените към лимеца в наши дни възниква с научните открития (Auricchio et al, 1982 и Favret et al, 1984,1987), които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на цьолиакия или друга подобна токсичност за човешкия организъм.Лимецът съдържа глутен, но е различен от повечето видове пшеница в това, че съдържа само 14 хромозоми, за разлика от 28 при емера (червена твърда пшеница) или 42 в съвременните видове пшеница.

Семената от лимец се варят около 45 минути – 1 час. Може да ги използваме сварени в различни салати или да ги смесим с тахан, мед и ядки. От лимеца се правят страхотни и здравословни кълнове. Смленият лимец се използва много успешно за приготвянето на различни видове тесто. Хлябът от лимец е с несравним вкус и здравословни ползи. С него много бързо могат да се направят вкусни и диетични бисквити, които ще бъдат не само диетични, но и истински имуностимулатори.