Необходими продукти:
- Брашно от лимец – 500 гр.
- Сол – 1 ч.л.
- Зехтин – 1 с.л.
- Оцет – 1 с.л.
- Яйца – 2 бр.
- Кисело мляко – 400 гр.
- Сода за хляб – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в тава, правим кладенче и в него поставяме солта, зехтина, оцета и двете яйца. В отделна купа слагаме киселото мляко и содата за хляб. Хубаво е млякото да е на стайна температура. След като шупне го прибавяме към останалите продукти. Омесваме лепкаво тесто, с помощта на малко брашно оформяме до желаната форма и го поставяме в тава за печене. Не се оставя да втасва. Печем във фурна на 180 градуса – 40-45 мин.
Семената от лимец се варят около 45 минути – 1 час. Може да ги използвате сварени в различни салати или да ги смесите с тахан, мед и ядки. Може да използвате зърната от лимец за пълнеж на чушки, тиквички, патладжани и др. От лимеца се правят страхотни и здравословни кълнове.