Вероятно много от нас силно се замислят за какво става въпрос, когато се сблъскат с името гулия или земна ябълка. Силно подценявана растителна култура с уникални здравословни качества и великолепен вкус. Отначало също не е предизвиквала особен възторг, ако се съди по думите на един английски градинар, които я е нарекъл "храна, подходяща повече за свине, отколкото за хора". Но както знаем и трюфелите са любима храна на свинете, но също така са рядък деликатес за всяка изискана кухня. Земната ябълка не е така рядко срещана, както трюфелите, но е изместена от картофа на трапезата и се отглежда все по-рядко. 

Гулията е ниско калорична и се усвоява много добре от организма. Последната особеност на вкуса е следствие от най-важната характеристика на гулията – нейния химичен състав. Тя е изключително полезна за здравето, факт, който се обуславя от богатото й съдържание на редица вещества, както и от високото съдържание на инулин-ценен природен полизахарид, който се състои от 95% фруктоза. Колкото и да наподобява картоф, земната ябълка има концептуално различна биохимия от него и затова в грудките не натрупва резервна скорбяла, а друг вид сложен въглехидрат, който е умерено сладък на вкус. Другите ползи за нашето здраве от употреба на земната ябълка са:

Подпомага премахването на излишна телесна маса, възстановява нормалната чревна флора и потиска действието на вредните чревни микроорганизми;

Инулинът, който се съдържа в нея способства усвояването на магнезий и калций, което превръща растението във важно превантивно средство срещу остеопороза;

Оптималното съдържание на минерали в гулията помага за засилване на имунната, ендокринната и нервната система;

Грудките на гулия служат като средство за пречистване на кръвта и са изключително полезни за черния дроб и бъбреците. Растението спомага за извеждане от организма различни замърсявания;

По съдържание на желязо гулията превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото и е много подходяща при анемия;

Гулията може да се добавя към салати, подобно на картофа да се изпържи и да се направят палачинки и огретен. Сварените и пасирани грудки имат вкус почти идентичен на този на картофите. Това обуславя възможността за заменяне на картофите с гулия в редица рецепти, дори в мусака. Не преварявайте гулията, защото губи част от своите качества. За да се съхранят максимално полезните вещества, особено голямо е количеството на калий, витамин С и В, трябва да се пече или се вари с корите.