Необходими продукти за 1 порция:
- Булгур – 60 гр.
- Домати – 100 гр.
- Червен лук – 30 гр.
- Магданоз – 50 гр.
- Зехтин – 30 гр.
- Лимон – 50 гр.
- Мента – 5 гр.
- Сол – на вкус
Начин на приготвяне:
Булгура се сварява и оставя на страни. Тъй като булгурът е предварително сварен, готвенето му не изисква много време. Препоръчителното съотношение при варене е 1:3 (1 част булгур към 3 части вода). Накиснете го в гореща вода или го сварете, докато утрои обема си и го отцедете. Не слагайте по-малко или повече от посоченото количество вода, за да не стане булгурът прекалено твърд или да се разкашка. Важно е обаче след като е сварен да се остави за 10 минути да почине и после да се разбърка с вилица. Доматите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на ситни кубчета. Магданозът, лукът и ментата се нарязват на ситно и се прибавят към доматите. Добавяме булгура и овкусяваме със зехтин, лимон и сол. Хубаво е преди консумация да се остави в хладилник за около 30 мин.
Препоръки:
Булгурът се продава в насипно състояние или пакетиран, най-често в разфасовки от половин и 1 кг. Цветът му е по-светъл или по-тъмен в зависимост от вида и състава му. Среща се в 4 вида – много дребен за арабската салата Табуле и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър. Пълнозърнестият едросмлян булгур е здравословен заместител на ориза в сарми и пълнени чушки, при плънка на пиле и агне и други храни, които традиционно приготвяме с ориз. Когато избирате булгур трябва да видите срока на годност и да се вгледате в самите зърна дали няма загнили, навлажнени или мухлясали. След разопаковане съхранявайте булгура в добре затворен съд, с плътно затворена капачка.