• Няма нужда да подсоляваме допълнително храната
  • Прекомерната употреба на плодове води до увеличаване на триглицеридите, увеличава риска от стеатоза на черния дроб и завишава нивата на пикочната киселина
  • Освен да раздвижи стомашно чревния – тракт, топлата вода сутрин няма друга полза
  • Няма алкохол, който се препоръчва при диета
  • Някой от пациентите четат препоръките за здравословно хранене както дяволът чете евангелието

Доктор Мария Николова за пореден път открехва вратата към тайните за перфектна фигура.

 

Д-р Николова, употребата на сол може ли да доведе до наднормено тегло? Тя враг ли е на всеки, който иска да отслабне?

  Солта е на много места около нас, а не само в солницата. Под различни форми е вложена в минерални води, медикаменти и храни. Важно е да се знае, че препоръчителният дневен прием за натрий е 2 грама, което се равнява на 5 грама сол. Не е много трудно човек да надхвърли петте грама NaCl. У нас, според оценка на Националният център по опазване на общественото здраве и анализи, приемът на натриев хлорид е 2-3 пъти над препоръчителната дневна норма. Консумацията на преработени и консервирани храни покачва количеството натрий в организма.  В световен мащаб се предприемат мерки за ограничаване приема на сол, но почти никъде няма резултат в тази посока. Прекомерната консумация на сол води до задръжка на течности, подпухване и повишаване на кръвното налягане. Родителите трябва да бъдат много внимателни със скритата добавена сол в царевични пръчици, чипсове, които децата така обичат. Съществува правило и то присъства във всяка препоръка за здравословно хранене: без добавени сол и захар и прием на повече вода, като говорим за 30-40 мл. на килограм телесно тегло. 

 Освен водата, коя друга напитка е препоръчително да употребяваме, в желанието си да отслабнем?

  Вода трябва да се пие, а не сокове и фрешове, които изцедени махат всички фибри и имат високо количество на захар, макар и естествена захар - фруктоза. Постоянно се коментира за това, че фруктозата води до увеличаване на триглицеридите, покачва риска от стеатоза на черния дроб и повишава нивата на пикочната киселина.

Значи само с плодове пак не е добре?

 Категорично не! Това да се яде по 1 кг плодове и да се пие по 2 литра фреш в никакъв случай. Нашият мозък от хилядолетия е възприел, че течните храни не внасят калории, а само хидратират. Никак не е трудно да изпиеш 1 литър глюкозо-фруктозен сироп под формата на сок или газирана напитка, калорийният прием скача многократно, а от там и нивата на триглицеридите, пикочна киселина и т.н., а след това и здравословните проблеми, които следват.

 Мит или истина е  това, че ако пием  топла вода сутрин ще отслабнем? Няма медицински доказателства, че топлата вода сутрин води до редукция на телесното тегло. Ако пиете топъл чай тогава какъв ще е ефекта? -Същият. Защо точно трябва да бъде топла вода с лимон? Дразни се стомашно-чревния тракт от топлата вода, но за отслабване не виждам нито биохимичен, нито физиологичен подход или някакво адекватно обяснение. Ако приемате вода преди всяко хранене и си пълните стомаха с ½ или 1/3 вода и намалите хранителния прием с ½ или 1/3, ще отслабнете. Същата функция изпълняват и различни бариатрични  процедури или гастроентерологични, с поставянето на балон пълен с вода. Така, че това е обяснението.

 А за алкохола ако повдигнем темата? Кой е най – толерантен към килограмите?

 Никой. Той внася празни калории. Това, че има препоръки за умерено пиене: вие да сте видели някой да пие 100 мл бира или 33 мл концентрат? Аз не съм виждала. Много често социалното пиене е вечерно и е свързано с висок хранителен прием. Ако човек може да се контролира и да изпие само 33 мл концентрат или 330 мл бира добре, тогава можем да приемем, че алкохолът няма много да му навреди.