Необходими продукти за 1 порция:

-          Кафяв ориз – 250 гр.

-          Зеленчуков бульон – 900 мл.

-          Лук – 1 малка глава

-          Морков – 20 гр.

-          Тиквички – 20 гр.

-          Зелена чушка – 20 гр.

-          Червена чушка – 20 гр.

-          Кората и сокът на половин лимон

-          Прясна мащерка – 1-2 стръка

-          Пармезан – 50 гр.

-          Масло – 10 гр.

-          Сол – на вкус

-          Пипер – на вкус

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука. Оризът се измива добре и се накисва за половин час. В подходящ съд се загрява малко зехтин и в него се задушава лукът с малко вода. След като се изпари водата се добавя измитият и отцеден ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Към него се добавя горещият бульон на порции от по 150-200мл. Когато течността се абсорбира, се добавя следващата порция и така, докато бульонът свърши. Накрая се добавят зеленчуците (ако са пресни, би било добре да се бланшират за кратко), подправките, сокът и кората на лимона. Готви се, докато оризът абсорбира течността и омекне.

Съдът се отстранява от котлона и се добавят маслото и пармезана. Ризотото се овкусява със сол и пипер и се разбърква.

 Когато купувате кафяв ориз, внимателно оглеждайте опаковката за следи от мухъл и други нередности. На етикета трябва да има упомената информация за производител и срок на годност, проверете как е отглеждан ориза - потърсете знак за еко или био земеделие, какъв е съставът му и по каква технология е обработен.

Съхранявайте кафявия ориз на тъмно и прохладно място, до което няма пряк достъп на слънчева светлина. Температурата на съхранение не бива да е по-висока от 20 градуса, а относителната влажност на въздуха не трябва да надвишава 75%. Както стана ясно кафявият ориз е много чувствителен по отношение на високи температури, така че за да го запазите за по-дълго време го дръжте на хладно място. Сготвен, оризът ще се запази в хладилника за не повече от три до четири дни, след което ще започне да вкисва. Свареният ориз може да се замрази с успех за шест до осем месеца. Диетолози съветват да ползвате напарен ориз, тъй като предварителната му обработка предпазва нутриентите му от разрушаващото действие на мазнините по време на готвене.