Тридесет минутно аеробно занимание на пътечката, малко упражнения за ръце, крака, дупе и гърди (с малки тежести и много повторения) и накрая завършване пак на кардио вълна, за разпускане. Това е представата за тренировка на жените, които не са посещавали фитнес залата преди. Те знаят, че не трябва да се вдигат тежести, за да не възмъжеят. Това ли е наистина ефективната тренировка? Зададохме на  фитнес треньора Костадин Германов въпросите, които вълнуват всяка една от нас, преди да пристъпи във фитнес залата.
 
Възможно ли е да избегнем фитнеса, в стремежа към стройна фигура? Понякога искаме да отслабнем само с 3-4 кг., без да правим релеф и прибягваме до нещо изпитано за бърз резултат. Това според Вас, правилно ли е?
 
Аз се занимавам от доста дълго време с фитнес и вече 3-4 години го практикувам и като треньор. Според мен може да се постигнат тези резултати дори и без да спортуваме, дори и без да ходим на фитнес или на някакъв друг вид спорт, само с малки ограничения и промени в храната. Но ако искаме да постигнем една хубава фигура, която да ни кара да се чувстваме добре, да имаме самочувствие, просто спортът е най-добрият начин за това и няма как да се избегне напълно, ако искаме да изглеждаме добре. Можем да свалим 3-4 килограма дори и за една седмица, обаче дали ефектът ще ни удовлетворява, вече това е друг въпрос. На мнение съм, че спортът задължително трябва да присъства в ежедневието на всеки, който иска да свали някой друг килограм и да изглежда добре. Това е най-добрият начин да се поддържаме здрави.
 
А обратното: ако тренираме, но не променяме хранителните си навици и не спазваме режим? Тогава можем ли да отслабнем само със спорт?
 
Ами тук нещата пак са много завързани. Първоначалният шок, който тялото ни ще изпита и ще усети от това, че сме започнали да спортуваме и то особено ако натоварването е тежко, ще даде някакъв резултат, но той ще е краткотраен. Можем да се променим за 1-2 седмици и да свалим някой друг килограм, но това много бързо ще спре. Ако не променим по някакъв начин хранителните си навици спрямо тренировките, които правим, няма как да очакваме префектен резултат. Ако искаме да сваляме килограми, трябва задължително да приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме.
 
В такъв случай какъв хранителен режим препоръчвате на повечето трениращи? Какво трябва да намалят, какво трябва да увеличат и какво изобщо не трябва да консумират?
 
Всичко е индивидулно, в зависимост от нуждите на клиента. Някои искат да постигнат конкретни резултати за определен период от време. Тогава с тях нещата се случват по следния начин: изчислява се какъв трябва да бъде калорийният прием спрямо това какво те ще осъщестяват като спорт през цялата седмица. Прави се план, по който ще спортуват, след това се взимат предвид и техните хранителни навици, и въз основа на всичко това се изготвя режим. Препоръчително е преди да се правят някакви промени по хранителния режим, било то сами или с треньор,  всеки да е запознат добре с това коя храна как му влияе чисто здравословно. И не е лошо, даже е задължително, всеки един да си направи чисто и просто едни обикновени изследвания-кръв, урина и т.н. Защото треньорът е треньор, но той е до един момент, от там нататък се включват и докторите до голяма степен, защото ние не можем да си правим ескперимент с тези неща. На мен може да ми се иска Вие да ядете бадеми, обаче Вие въобще да не трябва да ги ядете. Може дори да сте алергични към даден продукт. Ние няма как да го знаем това, ако Вие не ни го кажете или не направите едни изследвания, които да го покажат.
 
Казахте, че се прави план спрямо това какво иска човек да постигне за определен период от време. Това наистина ли е възможно? Примерно, някой иска да отслабне със 7 кг. за 3 месеца, може ли да се получи наистина?
 
Възможно е и то се случва постоянно. Тук вече много зависи от това до колко са сериозни хората. При някои мотивацията трае 1-2 седмици и ако не получат удовлетворяващ резултат, те се демотивират и отчайват. Наблюдава се и обратната тенденция: понякога хората са много доволни от постигнатото и се отпускат. Всичко е до дисциплина. Треньорът ще си свърши работата, ще да даде насоките, ще Ви каже това е правилно, това не е правилно, но ако Вие сутринта, преди да отидете на работа не можете да дойдете на фитнес, защото Ви мързи или пък вечер имате много ангажименти в кавички, трудно ще се получат нещата. Но напълно е възможно и се случва постоянно да се постигат такива резултати, така че всяко нещо е до човек. При едни се случва по-бързо, при други по-бавно, но за да се постигне успех, всеки в началото трябва да си постави цел и период, за който ще я постигне. Не трябва да сме разпиляни във времето.
 
Засегнахме и темата за инструктора, който дава насоките. Но човек, който никога преди не е посещавал фитнес зала, ако започне да тренира сам, ще бъде ли ефективно неговото натоварване и ще се постигнат ли резултати?
 
Фитнесът е много популярен спорт и за него има страшно много материали в интернет. Има хора, които вярват, че знаят и разбират от всичко. Също така има хора, които си мислят, че щом във фитнеса има едни оставени уреди, които си седят там, всеки може да си плати и да влезе да ги използва. Тези хора считат, че в залата ще се натоварят адекватно и ще им се получат нещата, което лично за мен е много грешно. Има хора, които не са спортували цял живот, има хора, които са спортували, но през цялото време са спортували неправилно, но въпреки това, те не са се обрънали към треньори. А всъщност дори професионалистите използват услугите на треньори и постоянно се допитват до някой компетентен в тази област. За мен е напълно безмислено и работата даже няма да е наполовина свършена, ако се започне без да се използват услугите на треньор. Тренировките ще са просто една загуба на време, която може да доведе също до една голяма демотивация. Тогава се започва с реплики от рода на: „фитнесът не е за нас, не е нашият спорт, няма да ни се получат нещата така както искаме, не ни харесва“ и т.н., а в същото време хората са правили нещата тотално грешно и откъм тренировки, и откъм храна, а да не говорим, че това крие и голям риск от травми. Тук става въпрос за здраве и трябва да се търси максималният и ефективен вариант. Защото на мен като ми се счупи колата, аз отивам на майстор, аз не си я оправям сам. Като имам нужда от доктор, отивам в болницата и търся специалист.
 
В последните години наблюдаваме „бум“ на фитнес инструктори, повечето от които са сертифицирани и притежават куп дипломи. Какво е важно да гледаме и питаме при избора си на треньор/инструктор? Има такива с дългогодишен опит като спортисти, но това прави ли ги добри треньори? Сертификатите имат ли някакво значение?
 
Вече стана много модерно, не само да тренираш във фитнеса, ами и да си треньор. Тук вече нещата са такива, че някой започва да тренира и след 2 месеца решава, че вече много му харесва, отива изкарва една диплома или някакъв друг документ и вече е треньор. Тези дипломи се придобиват изключително лесно. Има онлайн курсове по 3 дни: плащаш си, изпращат ти PDF файлове, четеш ги и след това държиш онлайн изпит. Масово е така. Има и други курсове, например към Национална спортна академия (НСА), такъв съм изкарал и аз. Той не е онлайн, но пък е само 2 седмици. Някои решават, че ще минат този курс и след това всичко приключва и не се стараят да се развиват и надграждат. Затова нивото на инструкторите е много ниско. За мен дипломите имат тежест, само ако са подплатени с много знания, умения и компетенции. Аз разделям специалистите на 2 вида: треньори и инструктори. Инструкторът е в залата, за да даде някакви напътствия: „Използвай сега този уред, използвай сега другия  уред и т.н“, докато треньорът е със спортуващия от началото до края на тренировката. През цялото време той е до него и дори и при най-малката грешка, от страна на трениращия, треньорът коригира веднага, за да може да се избегнат травми и да се работи правилно, за да се постигнат максимални резултати. Не трябва човек да се опитва максимално да пести и да търси най-близката зала, най-евтината зала, най-евтиния треньор. Все пак тук става въпрос за здраве и е доста глупаво да пестим от това нещо, защото накрая резултатът може да е много лош-или да се дадат много пари за доктори, или пък да се дадат много пари за някой по-добър треньор, който да свърши работата както трябва. Моята препоръка към дамите, които тепърва откриват фитнеса е да не се обръщат към някой, който има един шкаф с дипломи, ами към човек, чиито резултати могат да проверят-какво той е постигнал с клиентите, те доволни ли са, какви са техните отзиви и т.н. Нека направят 1-2 пробни тренировки, да се запознаят с треньора и да преценят. Защото той може да е много добър специалист, но просто като характери и стил да не си допаднат.
 
Много от дамите се притесняват, че ако започнат да посещават фитнес залата редовно, ще натрупат мускулна маса и ще изгубят женствеността си. Съществува ли такава опасност?
 
Това е един въпрос, който се задава от всяка жена във фитнеса, даже по няколко пъти. Тук ще съм много кратък. Няма как една жена да заприлича на мъж и да добие някаква страшна мъжка физика,  ако започне да вдига тежко. Чисто и просто, защото вие жените няма как да синтезирате такова количество тестостерон, както мъжете. А тестостеронът е един от големите анаболни хормони. Така, че няма как това нещо да се случи. Въпреки, че толкова много се говори и изписа по тази тема, повечето жени все още се страхуват. Тренировката с тежести може само да бъде от полза. По никакъв начин не искам дамите да се  притесняват, че могат да станат мъжествени. Жените, които тренирам, се натоварват с големи тежести, на моменти дори с максимални тежести за тях и са все така стройни и женствени. Бъдете спокойни, чисто физиологично това няма как да се случи, освен ако дамите не прибегнат до нещо, което не трябва да се взима.
 
 
 
 
Споделете:
Коментари

fhhyuu

06.05.2022 | 16:58

hydroxychloriqine https://keys-chloroquinehydro.com/

Apkkfg

23.04.2022 | 22:15

natural pills for erectile dysfunction - natural remedies for ed problems order deltasone 10mg pill

Oazmsh

23.04.2022 | 17:47

erection pills that work - order generic prednisone 40mg buy prednisone generic

Dqzwcf

22.04.2022 | 18:24

modafinil over the counter - sildenafil without prescription sildenafil next day

Yuozmf

21.04.2022 | 15:52

cialis in usa - Brand name cialis overnight oral viagra 150mg

Wwfydf

15.04.2022 | 17:31

buy cialis 40mg pill - Us cialis sales cheap sildenafil without prescription

Qsveye

14.04.2022 | 18:00

order doxycycline 100mg without prescription - cost chloroquine 250mg brand chloroquine

Lcfiod

13.04.2022 | 13:16

lasix tablet - purchase azithromycin without prescription zithromax brand

Kheyfm

12.04.2022 | 12:29

order isotretinoin 20mg - isotretinoin 10mg usa amoxicillin cost

Mhjqrn

12.04.2022 | 06:30

buy isotretinoin 40mg - amoxil 500mg pills cheap amoxicillin tablets

Mjbhar

11.04.2022 | 11:27

medication for ed - buy prednisone 20mg online prednisone 10mg price

Dotrix

11.04.2022 | 05:24

ed pills that really work - cost prednisone 40mg order prednisone 40mg generic

Uholxo

10.04.2022 | 06:24

cheap sildenafil 150mg - canadian cialis and healthcare goodrx cialis

Nxbhoe

10.04.2022 | 00:25

order viagra 50mg pill - cheap generic cialis buy tadalafil

Sxziio

09.04.2022 | 04:54

brand avodart 0.5mg - generic tadalafil 40mg cialis 5mg cheap

Skzezf

08.04.2022 | 22:36

avodart order - purchase avodart without prescription order cialis 40mg pills

Uqskvm

07.04.2022 | 20:16

topiramate 200mg tablet - topamax buy online buy imitrex generic

Hrkcju

07.04.2022 | 14:17

purchase topamax online - purchase sumatriptan online cheap cheap sumatriptan 25mg

Bkjcax

06.04.2022 | 10:22

tadalafil 40mg cost - order tadalafil 20mg pills purchase coumadin for sale

Abbdgc

06.04.2022 | 04:55

cialis drug - warfarin 5mg drug order coumadin generic

Ukqfie

05.04.2022 | 06:53

tadalafil 40mg brand - viagra 150mg generic viagra pill

Wwbeuq

05.04.2022 | 01:29

tadalafil 40mg drug - pfizer viagra 50mg sildenafil tablets

Ampkuw

04.04.2022 | 07:12

furosemide 100mg price - doxycycline medication order sildenafil without prescription

Nrfvcc

04.04.2022 | 01:48

lasix usa - cost lasix 40mg viagra uk

Qwuirt

03.04.2022 | 04:23

isotretinoin pill - cheap amoxicillin for sale azithromycin tablet

Ufoudk

02.04.2022 | 22:46

isotretinoin 40mg pill - buy amoxicillin sale order azithromycin 500mg for sale

Ltnsoj

02.04.2022 | 05:10

modafinil 200mg oral - non prescription ed pills sexual dysfunction

Xjvaud

01.04.2022 | 23:54

provigil 200mg us - medicine for impotence male ed pills

Lfwomh

01.04.2022 | 06:30

order cialis 5mg without prescription - Buy cheap cialis order tadalafil pills

Wggxib

01.04.2022 | 01:09

order cialis 10mg - Pharmacy cialis cialis 20mg usa

Fguwzk

31.03.2022 | 07:36

order esomeprazole generic - phenergan ca buy phenergan pill

Liylsl

29.03.2022 | 20:42

sildenafil 100mg price - order viagra sale order viagra 50mg without prescription

Kkhqih

23.03.2022 | 16:44

zetia oral - domperidone online citalopram medication

Njsouc

22.03.2022 | 07:04

buy hydroxyzine 25mg online cheap - buy atarax 25mg pills buy rosuvastatin without prescription

Twmehw

22.03.2022 | 01:37

buy generic atarax 25mg - order rosuvastatin 20mg buy crestor 20mg without prescription

Aojilc

21.03.2022 | 07:42

diltiazem 180mg cheap - order allopurinol generic zovirax canada

Hzyzic

21.03.2022 | 02:15

diltiazem 180mg drug - acyclovir 800mg ca order acyclovir online

Gxflfo

20.03.2022 | 08:36

cheap cialis 40mg - tadalafil for sale online order cenforce 100mg online cheap

Novayr

20.03.2022 | 03:14

order tadalafil 20mg sale - cialis 10mg for sale cenforce price

Hizlmn

19.03.2022 | 09:43

viagra next day - sildenafil over the counter generic gabapentin 100mg

Qiqjgx

18.03.2022 | 05:39

buy cytotec 200mcg generic - levothyroxine cheap order synthroid 150mcg online

Yxnhgi

18.03.2022 | 00:00

cytotec 200mcg drug - buy prednisolone 40mg synthroid 100mcg usa

Kykkec

17.03.2022 | 05:31

order clarinex 5mg pills - buy clarinex 5mg sale order triamcinolone 10mg generic

Oxwssh

17.03.2022 | 00:00

buy desloratadine 5mg generic - aristocort 10mg drug triamcinolone 10mg cheap

Kgrpiz

15.03.2022 | 23:52

clomid for sale - clomiphene 50mg price order zyrtec 5mg generic

Hnkcac

13.03.2022 | 13:44

buy ivermectin canada - buy oral stromectol ivermectin tablets order

Dakrtv

12.03.2022 | 06:18

tadalafil 10mg us - cialis viagra sales viagra for sale online

Avhbpu

11.03.2022 | 03:36

lopressor usa - metoprolol 100mg generic buy tadalafil 10mg without prescription

Cwppwf

11.03.2022 | 02:55

buy metoprolol 50mg pills - cheap tadalafil pill brand tadalafil 10mg

Zzeyhi

09.03.2022 | 22:14

amlodipine cost - buy omeprazole 20mg online omeprazole medication

Wkayiw

09.03.2022 | 21:31

amlodipine 10mg oral - buy omeprazole 10mg order prilosec 20mg online cheap

Smzimd

08.03.2022 | 19:35

buy generic glucophage 1000mg - top rated online pharmacy atorvastatin oral

Smaycv

07.03.2022 | 14:36

purchase baricitinib generic - order baricitinib 4mg pills buy dapoxetine 30mg sale

Zqbbnf

07.03.2022 | 13:55

buy baricitinib 4mg online cheap - order generic priligy buy dapoxetine 90mg pills

Wpjpcq

03.03.2022 | 14:13

stromectol usa - ivermectin 12 mg for humans for sale azithromycin canada

Prxfuf

03.03.2022 | 13:25

ivermectin price - cheap zithromax 250mg zithromax online order

Smzyfh

02.03.2022 | 09:30

buy cialis 5mg online - order cialis 10mg generic cialis 10mg usa

Rackee

02.03.2022 | 08:53

order tadalafil pill - cialis 10mg price order cialis 20mg pills

Hmmpmy

01.03.2022 | 06:02

amoxicillin 250mg over the counter - amoxil 250mg canada cost sildenafil 50mg

Wfhijr

28.02.2022 | 04:18

order prednisone 40mg generic - oral accutane 40mg order accutane sale

Ryozgp

28.02.2022 | 03:42

prednisone 40mg pill - order accutane for sale order isotretinoin

Pfozis

27.02.2022 | 05:27

casino online slots - play slots prednisone 5mg pill

Dopulv

26.02.2022 | 06:45

order tadalafil 20mg pill - ivermectin 12mg online buy ed pill

Mstbqa

25.02.2022 | 08:11

purchase cialis pills - cheap cialis tablets ivermectin 9mg

Peldet

24.02.2022 | 06:03

viagra medication - order zantac 300mg pills zantac price

Sxgfag

24.02.2022 | 05:28

sildenafil 50mg pills - zantac 300mg cost order ranitidine 300mg generic

Vnqnol

22.02.2022 | 16:14

buy generic bimatoprost - trazodone 50mg cheap order trazodone 50mg

Hemump

22.02.2022 | 15:37

careprost allergy nasal spray - buy generic methocarbamol 500mg trazodone price

Zhhegs

21.02.2022 | 16:46

cheap budesonide - purchase cefuroxime for sale purchase cefuroxime online cheap

Wtrhon

21.02.2022 | 16:05

purchase budesonide online cheap - order seroquel 50mg pills cefuroxime ca

Sonamc

20.02.2022 | 12:46

cheap fildena - order fildena 50mg generic order antabuse 500mg online cheap

Ayeotf

19.02.2022 | 08:36

cephalexin over the counter - cephalexin tablet erythromycin 500mg sale

Eghicw

18.02.2022 | 06:35

purchase ivermectin - stromectol lotion price ivermectin virus

Wzkdll

17.02.2022 | 03:57

order generic hydroxychloroquine 200mg - hydroxychloroquine medication order plaquenil

Yhqpkh

17.02.2022 | 03:16

plaquenil 200mg price - hydroxychloroquine 400mg ca purchase plaquenil

Xvscju

15.02.2022 | 17:02

cialis 5mg sale - order cialis pills cialis 10mg us

Cjhapl

14.02.2022 | 19:49

brand cialis 20mg - generic for cialis brand cialis 10mg

АААmmngamg

05.11.2021 | 16:42

Некероване кохання 17 серія Некероване кохання 17 серія yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 17 серия Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

inquiny

03.11.2021 | 10:19

affimagot

02.11.2021 | 21:25

Csmotretan

24.10.2021 | 02:07

https://bit.ly/3m7VIrO

ptfxf

17.10.2021 | 20:04

https://bit.ly/3jaqQ88 rldg kxo gfos sny aybr bot wizu onw drzs koo rfxk qdk kzlq etj zvzn rcs azmk yox dddh zru cewv kpe ckro jha

AAtpkbn

16.10.2021 | 18:29

Игра в кальмара сериал смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

entival

05.09.2021 | 11:24

Facebook коментари