Тридесет минутно аеробно занимание на пътечката, малко упражнения за ръце, крака, дупе и гърди (с малки тежести и много повторения) и накрая завършване пак на кардио вълна, за разпускане. Това е представата за тренировка на жените, които не са посещавали фитнес залата преди. Те знаят, че не трябва да се вдигат тежести, за да не възмъжеят. Това ли е наистина ефективната тренировка? Зададохме на  фитнес треньора Костадин Германов въпросите, които вълнуват всяка една от нас, преди да пристъпи във фитнес залата.
 
Възможно ли е да избегнем фитнеса, в стремежа към стройна фигура? Понякога искаме да отслабнем само с 3-4 кг., без да правим релеф и прибягваме до нещо изпитано за бърз резултат. Това според Вас, правилно ли е?
 
Аз се занимавам от доста дълго време с фитнес и вече 3-4 години го практикувам и като треньор. Според мен може да се постигнат тези резултати дори и без да спортуваме, дори и без да ходим на фитнес или на някакъв друг вид спорт, само с малки ограничения и промени в храната. Но ако искаме да постигнем една хубава фигура, която да ни кара да се чувстваме добре, да имаме самочувствие, просто спортът е най-добрият начин за това и няма как да се избегне напълно, ако искаме да изглеждаме добре. Можем да свалим 3-4 килограма дори и за една седмица, обаче дали ефектът ще ни удовлетворява, вече това е друг въпрос. На мнение съм, че спортът задължително трябва да присъства в ежедневието на всеки, който иска да свали някой друг килограм и да изглежда добре. Това е най-добрият начин да се поддържаме здрави.
 
А обратното: ако тренираме, но не променяме хранителните си навици и не спазваме режим? Тогава можем ли да отслабнем само със спорт?
 
Ами тук нещата пак са много завързани. Първоначалният шок, който тялото ни ще изпита и ще усети от това, че сме започнали да спортуваме и то особено ако натоварването е тежко, ще даде някакъв резултат, но той ще е краткотраен. Можем да се променим за 1-2 седмици и да свалим някой друг килограм, но това много бързо ще спре. Ако не променим по някакъв начин хранителните си навици спрямо тренировките, които правим, няма как да очакваме префектен резултат. Ако искаме да сваляме килограми, трябва задължително да приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме.
 
В такъв случай какъв хранителен режим препоръчвате на повечето трениращи? Какво трябва да намалят, какво трябва да увеличат и какво изобщо не трябва да консумират?
 
Всичко е индивидулно, в зависимост от нуждите на клиента. Някои искат да постигнат конкретни резултати за определен период от време. Тогава с тях нещата се случват по следния начин: изчислява се какъв трябва да бъде калорийният прием спрямо това какво те ще осъщестяват като спорт през цялата седмица. Прави се план, по който ще спортуват, след това се взимат предвид и техните хранителни навици, и въз основа на всичко това се изготвя режим. Препоръчително е преди да се правят някакви промени по хранителния режим, било то сами или с треньор,  всеки да е запознат добре с това коя храна как му влияе чисто здравословно. И не е лошо, даже е задължително, всеки един да си направи чисто и просто едни обикновени изследвания-кръв, урина и т.н. Защото треньорът е треньор, но той е до един момент, от там нататък се включват и докторите до голяма степен, защото ние не можем да си правим ескперимент с тези неща. На мен може да ми се иска Вие да ядете бадеми, обаче Вие въобще да не трябва да ги ядете. Може дори да сте алергични към даден продукт. Ние няма как да го знаем това, ако Вие не ни го кажете или не направите едни изследвания, които да го покажат.
 
Казахте, че се прави план спрямо това какво иска човек да постигне за определен период от време. Това наистина ли е възможно? Примерно, някой иска да отслабне със 7 кг. за 3 месеца, може ли да се получи наистина?
 
Възможно е и то се случва постоянно. Тук вече много зависи от това до колко са сериозни хората. При някои мотивацията трае 1-2 седмици и ако не получат удовлетворяващ резултат, те се демотивират и отчайват. Наблюдава се и обратната тенденция: понякога хората са много доволни от постигнатото и се отпускат. Всичко е до дисциплина. Треньорът ще си свърши работата, ще да даде насоките, ще Ви каже това е правилно, това не е правилно, но ако Вие сутринта, преди да отидете на работа не можете да дойдете на фитнес, защото Ви мързи или пък вечер имате много ангажименти в кавички, трудно ще се получат нещата. Но напълно е възможно и се случва постоянно да се постигат такива резултати, така че всяко нещо е до човек. При едни се случва по-бързо, при други по-бавно, но за да се постигне успех, всеки в началото трябва да си постави цел и период, за който ще я постигне. Не трябва да сме разпиляни във времето.
 
Засегнахме и темата за инструктора, който дава насоките. Но човек, който никога преди не е посещавал фитнес зала, ако започне да тренира сам, ще бъде ли ефективно неговото натоварване и ще се постигнат ли резултати?
 
Фитнесът е много популярен спорт и за него има страшно много материали в интернет. Има хора, които вярват, че знаят и разбират от всичко. Също така има хора, които си мислят, че щом във фитнеса има едни оставени уреди, които си седят там, всеки може да си плати и да влезе да ги използва. Тези хора считат, че в залата ще се натоварят адекватно и ще им се получат нещата, което лично за мен е много грешно. Има хора, които не са спортували цял живот, има хора, които са спортували, но през цялото време са спортували неправилно, но въпреки това, те не са се обрънали към треньори. А всъщност дори професионалистите използват услугите на треньори и постоянно се допитват до някой компетентен в тази област. За мен е напълно безмислено и работата даже няма да е наполовина свършена, ако се започне без да се използват услугите на треньор. Тренировките ще са просто една загуба на време, която може да доведе също до една голяма демотивация. Тогава се започва с реплики от рода на: „фитнесът не е за нас, не е нашият спорт, няма да ни се получат нещата така както искаме, не ни харесва“ и т.н., а в същото време хората са правили нещата тотално грешно и откъм тренировки, и откъм храна, а да не говорим, че това крие и голям риск от травми. Тук става въпрос за здраве и трябва да се търси максималният и ефективен вариант. Защото на мен като ми се счупи колата, аз отивам на майстор, аз не си я оправям сам. Като имам нужда от доктор, отивам в болницата и търся специалист.
 
В последните години наблюдаваме „бум“ на фитнес инструктори, повечето от които са сертифицирани и притежават куп дипломи. Какво е важно да гледаме и питаме при избора си на треньор/инструктор? Има такива с дългогодишен опит като спортисти, но това прави ли ги добри треньори? Сертификатите имат ли някакво значение?
 
Вече стана много модерно, не само да тренираш във фитнеса, ами и да си треньор. Тук вече нещата са такива, че някой започва да тренира и след 2 месеца решава, че вече много му харесва, отива изкарва една диплома или някакъв друг документ и вече е треньор. Тези дипломи се придобиват изключително лесно. Има онлайн курсове по 3 дни: плащаш си, изпращат ти PDF файлове, четеш ги и след това държиш онлайн изпит. Масово е така. Има и други курсове, например към Национална спортна академия (НСА), такъв съм изкарал и аз. Той не е онлайн, но пък е само 2 седмици. Някои решават, че ще минат този курс и след това всичко приключва и не се стараят да се развиват и надграждат. Затова нивото на инструкторите е много ниско. За мен дипломите имат тежест, само ако са подплатени с много знания, умения и компетенции. Аз разделям специалистите на 2 вида: треньори и инструктори. Инструкторът е в залата, за да даде някакви напътствия: „Използвай сега този уред, използвай сега другия  уред и т.н“, докато треньорът е със спортуващия от началото до края на тренировката. През цялото време той е до него и дори и при най-малката грешка, от страна на трениращия, треньорът коригира веднага, за да може да се избегнат травми и да се работи правилно, за да се постигнат максимални резултати. Не трябва човек да се опитва максимално да пести и да търси най-близката зала, най-евтината зала, най-евтиния треньор. Все пак тук става въпрос за здраве и е доста глупаво да пестим от това нещо, защото накрая резултатът може да е много лош-или да се дадат много пари за доктори, или пък да се дадат много пари за някой по-добър треньор, който да свърши работата както трябва. Моята препоръка към дамите, които тепърва откриват фитнеса е да не се обръщат към някой, който има един шкаф с дипломи, ами към човек, чиито резултати могат да проверят-какво той е постигнал с клиентите, те доволни ли са, какви са техните отзиви и т.н. Нека направят 1-2 пробни тренировки, да се запознаят с треньора и да преценят. Защото той може да е много добър специалист, но просто като характери и стил да не си допаднат.
 
Много от дамите се притесняват, че ако започнат да посещават фитнес залата редовно, ще натрупат мускулна маса и ще изгубят женствеността си. Съществува ли такава опасност?
 
Това е един въпрос, който се задава от всяка жена във фитнеса, даже по няколко пъти. Тук ще съм много кратък. Няма как една жена да заприлича на мъж и да добие някаква страшна мъжка физика,  ако започне да вдига тежко. Чисто и просто, защото вие жените няма как да синтезирате такова количество тестостерон, както мъжете. А тестостеронът е един от големите анаболни хормони. Така, че няма как това нещо да се случи. Въпреки, че толкова много се говори и изписа по тази тема, повечето жени все още се страхуват. Тренировката с тежести може само да бъде от полза. По никакъв начин не искам дамите да се  притесняват, че могат да станат мъжествени. Жените, които тренирам, се натоварват с големи тежести, на моменти дори с максимални тежести за тях и са все така стройни и женствени. Бъдете спокойни, чисто физиологично това няма как да се случи, освен ако дамите не прибегнат до нещо, което не трябва да се взима.
 
 
 
 
Споделете:
Коментари

Alvinkiz

24.09.2022 | 18:42

Beneficial posts. Many thanks. writing essays about literature essay writing technique writers freelance

Alvinkiz

24.09.2022 | 18:26

Thanks a lot, Lots of tips. write my essay fast essaytyper american essay writing service

Awacite

24.09.2022 | 18:05

Michaelbub

24.09.2022 | 17:23

Wonderful forum posts, Kudos. canadian pharmacies-247 aarp recommended canadian pharmacies order medicine online https://canadarx-drugservices.com

BruceLat

24.09.2022 | 15:48

Regards! Fantastic information. cheap drugs prescription drugs canada price pro pharmacy canada

Wendellraisp

24.09.2022 | 10:50

Regards! Fantastic information! canada pharmacies pain meds online without doctor prescription overseas pharmacies

Alvinkiz

24.09.2022 | 08:59

With thanks! Plenty of stuff! how to buy essays online https://englishessayhelp.com/ coursework writing help

Alvinkiz

24.09.2022 | 06:00

Fantastic write ups. Appreciate it. how to write a good essay in college essay writer custom writing review

Michaelbub

24.09.2022 | 03:40

You actually said this well! pharmacy near me indian pharmacy walmart pharmacy viagra https://canadadrugspower.com

BruceLat

24.09.2022 | 02:06

With thanks, A good amount of material. prescription online cheap viagra online canadian pharmacy canada pharmacy online orders

Alvinkiz

23.09.2022 | 17:24

Wow many of fantastic advice. a good college essay https://theessayswriters.com/ essay writing service toronto

Alvinkiz

23.09.2022 | 17:00

Thanks a lot! Loads of advice! top essay writing websites write my essays best professional cv writing services

Michaelbub

23.09.2022 | 13:57

Wonderful postings. Thanks! aarp recommended canadian pharmacies best canadian online pharmacy canada prescriptions drugs https://canadianpharmacyonlinedb.com

BruceLat

23.09.2022 | 12:16

You revealed that very well! prescription drug price comparison online drugstore compound pharmacy

Alvinkiz

23.09.2022 | 07:28

Regards. Terrific information. how to write a essay for a scholarship online essay editing services write my assignment for me

Wendellraisp

23.09.2022 | 07:16

Good postings. Kudos. pharmacy online mexico buy prescription drugs canada web medical information

Alvinkiz

23.09.2022 | 04:30

Many thanks, A lot of data. essay paper writing https://theessayswriters.com/ coursework writer

Alvinkiz

23.09.2022 | 04:09

With thanks! I appreciate it. effective essay writing step to write an essay essay writing service toronto

Michaelbub

23.09.2022 | 00:24

You actually reported it really well! canadian pharmacy canadian pharmacy viagra brand pharmacy tech https://canadianpharmacyonlinedb.com

BruceLat

22.09.2022 | 22:38

Regards. Wonderful information! canadian prescription drugs londondrugs generic viagra online pharmacy

Alvinkiz

22.09.2022 | 18:36

Awesome facts. Thanks a lot. leadership college essay writing a critical analysis essay speech writing help

Wendellraisp

22.09.2022 | 17:37

Terrific information. Many thanks. pharmacy prices compare canadian drugs online pharmacies best canadian pharmacies

Alvinkiz

22.09.2022 | 15:35

Many thanks. Loads of write ups! colleges essays essays writers executive resume writing services chicago

Alvinkiz

22.09.2022 | 15:15

You made your stand very well!! how to write conclusion in essay essay writer i need a essay written

Michaelbub

22.09.2022 | 10:50

Kudos, Lots of stuff! online canadian pharmacy canadian online pharmacies legitimate canadian drugs pharmacy https://rxpharmacyteam.com

BruceLat

22.09.2022 | 08:54

Beneficial posts. Thank you! visit poster's website legitimate canadian mail order pharmacies discount prescription drug

Alvinkiz

22.09.2022 | 05:35

Really many of useful information! quotes in college essays https://freshappshere.com/ writing websites for students

Wendellraisp

22.09.2022 | 03:47

Very good info. Appreciate it. cheap drugs online canadian pharcharmy northwest pharmacy canada

Alvinkiz

22.09.2022 | 02:34

You definitely made the point! essay about the help how to write a legal essay hire ghostwriter

Alvinkiz

22.09.2022 | 02:11

Seriously lots of excellent data. custom essay writing service reviews https://altertraff.com/ help me write my personal statement

BruceLat

21.09.2022 | 19:02

Good content. Thanks a lot. buy prescription drugs from canada best online canadian pharcharmy cvs online pharmacy

Alvinkiz

21.09.2022 | 16:27

You definitely made your point! how to write effective essays write my essay essays writing service

Wendellraisp

21.09.2022 | 13:53

Thanks a lot. I appreciate this! canadian pharmacy viagra generic pharmacie canadienne cialis pharmacy online

Alvinkiz

21.09.2022 | 13:29

Thanks. A lot of postings. personal essay for college application https://flowleadsua.com/ writing service

Alvinkiz

21.09.2022 | 13:09

Helpful tips. Many thanks! writing argument essay essays writing services need essay written

Michaelbub

21.09.2022 | 07:08

Helpful write ups. Many thanks. online medicine shopping international pharmacy legal canadian prescription drugs online https://northwestpharmacylabs.com

BruceLat

21.09.2022 | 05:12

Seriously tons of valuable tips! prescription drugs online without buy viagra pharmacy 100mg navarro pharmacy miami

Alvinkiz

21.09.2022 | 03:19

Regards! Quite a lot of advice. great college admission essays https://ouressays.com/ essay writing website

Alvinkiz

21.09.2022 | 00:26

Awesome data. Kudos. how to write a community service essay essays writing services essay rewriter

Alvinkiz

21.09.2022 | 00:10

Thanks a lot! A lot of tips. college entry essay prompts how to write the best essay ever writing dissertation service

Wendellraisp

21.09.2022 | 00:05

Beneficial tips. Thanks a lot. best online pharmacy stores canadadrugsonline canadian mail order pharmacies

Michaelbub

20.09.2022 | 17:22

Cheers, I value this. king pharmacy global pharmacy canada best online pharmacies canada https://canadianpharmacies-24h.com

Alvinkiz

20.09.2022 | 14:17

You actually mentioned that exceptionally well. write essay service college essay letter writing service

Alvinkiz

20.09.2022 | 11:27

Wow all kinds of valuable tips. pay to write my essay https://agbsl.pro/ essay writing service toronto

Alvinkiz

20.09.2022 | 11:10

Cheers! Valuable stuff! how to write a comparison and contrast essay write a short essay help writing a book

Wendellraisp

20.09.2022 | 10:22

Thank you. Very good stuff. ed meds online canadian pharmaceuticals prescription drug price comparison

Michaelbub

20.09.2022 | 03:40

You mentioned that effectively! pharmacie canadian pharmacies that are legit pharmacy cheap no prescription https://canadianpharmacyonlinedb.com

BruceLat

20.09.2022 | 01:36

You actually reported that really well. canada drug prices buy prescription drugs without doctor discount pharmacies

Alvinkiz

20.09.2022 | 01:18

Regards! Lots of knowledge. generic college essay help me to write an essay custom writing companies

Alvinkiz

19.09.2022 | 22:29

Thanks. A good amount of content! how to buy an essay essay writing service ghostwriter needed

Alvinkiz

19.09.2022 | 22:12

Kudos. Good information! write my essay for me no plagiarism how to write a good descriptive essay hire writer

Wendellraisp

19.09.2022 | 20:34

Very good facts. Thanks a lot! north west pharmacy canada buy online prescription drugs canadian drugs online pharmacies

Michaelbub

19.09.2022 | 14:00

Nicely put. Thanks a lot. costco online pharmacy canada viagra walgreens online pharmacy https://canadianpharmacies-24h.com

Alvinkiz

19.09.2022 | 12:23

Terrific information, Regards. custom essay meister https://altertraff.com/ custom writings review

BruceLat

19.09.2022 | 11:53

Amazing plenty of good material. best online pharmacy buy medication without an rx canadian prescription drugstore

Alvinkiz

19.09.2022 | 09:31

You actually expressed that wonderfully! how to write a essay for scholarship https://freshapps.space/ assignment writers

Alvinkiz

19.09.2022 | 09:13

Nicely put, Thanks! steps to write a good essay essays writing service best freelance content writing websites

Wendellraisp

19.09.2022 | 06:45

You explained that adequately. canada drug prices approved canadian pharmacies online canada meds

Alvinkiz

18.09.2022 | 23:22

You revealed this fantastically! writing cause and effect essays custom essays no plagiarism custom writing plagiarism

Alvinkiz

18.09.2022 | 20:31

Thanks! Quite a lot of postings! the value of college education essay essay writer speech writing service

Alvinkiz

18.09.2022 | 20:12

You reported this terrifically! buy college essay essay custom technical writing services

Wendellraisp

18.09.2022 | 17:03

Good facts. Many thanks. online pharmacies canada drugs pharmacy online pharmacies in canada

Michaelbub

18.09.2022 | 10:42

Seriously a lot of valuable information! online canadian pharmacy best canadian pharmacies pharmacy cheap no prescription https://northwestpharmacylabs.com

Alvinkiz

18.09.2022 | 10:26

You actually said this perfectly! help write essay for me https://quality-essays.com/ professional personal statement writing services

BruceLat

18.09.2022 | 08:23

You actually explained it well! buy viagra pharmacy 100mg aarp recommended canadian pharmacies walmart pharmacy price check

Alvinkiz

18.09.2022 | 07:29

Really a lot of helpful data! writing essays help how to write an argument essay i need a ghostwriter

Alvinkiz

18.09.2022 | 07:16

Great forum posts. Thanks a lot! buy essay cheap online essay professional business letter writing services

Alvinkiz

17.09.2022 | 21:24

With thanks, I like this! how write a essay https://ouressays.com/ pay someone to write my assignment

Michaelbub

17.09.2022 | 21:06

Many thanks! I appreciate this. prescription drug price comparison costco pharmacy pricing canadian drugs online pharmacy https://canadianpharmacylist.com

BruceLat

17.09.2022 | 18:39

Thanks! Ample stuff. canadian pharmacy king cheap pharmacy online no prescription pharmacy

Alvinkiz

17.09.2022 | 18:31

You actually reported that superbly. college essay formatting custom essay writing service online essay writing services

Alvinkiz

17.09.2022 | 18:19

You said it adequately.. college essay writing service reviews buying an essay help with thesis writing

Wendellraisp

17.09.2022 | 13:46

Seriously tons of helpful knowledge. generic viagra online canadian pharcharmy onlinecanadian online pharmacy viagra pharmacy 100mg

Alvinkiz

17.09.2022 | 08:29

You definitely made the point! how to write scholarship essay essay formats for college custom writing services

Alvinkiz

17.09.2022 | 05:33

Nicely put, Thank you. please help me write my essay https://writingthesistops.com/ top essay writing services

Alvinkiz

16.09.2022 | 19:30

Nicely put, Cheers! i cant write my essay https://homeworkcourseworkhelps.com/ best writing service

Alvinkiz

16.09.2022 | 06:40

Kudos. Valuable stuff. uva college essay https://writingthesistops.com/ how to find a ghostwriter

Michaelbub

16.09.2022 | 05:24

This is nicely said. ! walgreens online pharmacy generic viagra online pharmacy discount pharmacy https://canadianpharmacylist.com

Alvinkiz

16.09.2022 | 03:48

Whoa a good deal of excellent knowledge. help with essay introduction https://quality-essays.com/ cv writing services usa

Alvinkiz

16.09.2022 | 03:44

You have made your point! college essay quotes college essay fast essay writing service

BruceLat

16.09.2022 | 02:59

Effectively expressed truly. ! buying prescription drugs canada prescription without a doctor's prescription canada pharmacy online reviews

Wendellraisp

15.09.2022 | 22:12

You mentioned it perfectly! canadian pharmaceuticals online reviews legitimate canadian mail order pharmacies viagra canada

Alvinkiz

15.09.2022 | 17:47

Incredible tons of valuable advice. outstanding college essays common college application essay prompts ghostwriter for hire

Michaelbub

15.09.2022 | 16:05

Thank you, Numerous facts. national pharmacies pharmacy northwest canada viagra generic online pharmacy https://onlinepharmacycanadahelp.com

Alvinkiz

15.09.2022 | 15:03

You have made your position extremely well!. how to write an admissions essay write my essay essays writing services

Alvinkiz

15.09.2022 | 14:56

Many thanks, An abundance of write ups. essays to write essay rewriter what is the best essay writing service

BruceLat

15.09.2022 | 13:41

Great posts. Thanks! canadian government approved pharmacies canadian pharmacy online viagra mail order pharmacy

Wendellraisp

15.09.2022 | 08:54

Whoa many of amazing tips! online prescription drugs pharmacy online cheap online pharmacy without scripts

Michaelbub

15.09.2022 | 02:46

Really a good deal of valuable knowledge. humana online pharmacy canada online pharmacy online pharmacies in usa https://northwestpharmacylabs.com

Alvinkiz

15.09.2022 | 02:24

Kudos! Quite a lot of content. how to write a 5 paragraph essay https://writingthesistops.com/ hire freelance writers

BruceLat

15.09.2022 | 00:22

Well spoken really! . prescription drugs online without doctor canadian pharmacy no prescription buy cialis

Wendellraisp

14.09.2022 | 19:40

You mentioned that very well. canadian pharmacy meds northwestpharmacy canada medication pharmacy

Alvinkiz

14.09.2022 | 16:30

Amazing tons of very good data! college essay sports https://service-essay.com/ article rewriter

Alvinkiz

14.09.2022 | 13:49

Many thanks, Excellent information. steps for writing an essay essays writers help with writing dissertation

Alvinkiz

14.09.2022 | 13:36

You said it nicely.. write good essay https://quality-essays.com/ how to hire a ghostwriter

Michaelbub

14.09.2022 | 13:29

Nicely put. Kudos! cialis from canada online pharmacies of canada online pharmacy busted https://canadapharmacies-24h.com

Wendellraisp

14.09.2022 | 06:17

Thank you. Good stuff! medical information online cvs pharmacy online online pharmacy india

Alvinkiz

14.09.2022 | 03:46

Cheers, Loads of data! cheap essay buy write my essay phd dissertation writing services

Alvinkiz

14.09.2022 | 01:06

Very good postings. Thank you! good essay writing company how to write a citation in an essay cheap ghost writer services

Alvinkiz

14.09.2022 | 00:54

Wonderful facts. Cheers! mba essay services college personal essays best professional resume writing services

Michaelbub

14.09.2022 | 00:01

With thanks! Awesome stuff. online pet pharmacy pharmacies shipping to usa list of legitimate canadian pharmacies https://canadadrugspower.com

BruceLat

13.09.2022 | 21:39

Many thanks. Lots of write ups! pharmacy online shopping pills viagra pharmacy 100mg price pro pharmacy canada

Wendellraisp

13.09.2022 | 16:54

Regards, Lots of data! pharmacy online no prescription pharmacy online shopping prescription drugs prices

Michaelbub

13.09.2022 | 10:08

Nicely put, Regards! canada drug pharmeasy online pharmacy without scripts https://canadadrugspower.com

BruceLat

13.09.2022 | 08:14

Fantastic stuff. Many thanks! discount canadian drugs online pharmacies uk aarp approved canadian online pharmacies

Wendellraisp

13.09.2022 | 03:46

You actually mentioned that terrifically! online canadian pharmacies canadian pharmacy viagra brand discount pharmacy online

Michaelbub

12.09.2022 | 09:15

Really lots of terrific data. canada drug shoppers drug mart canada canadian pharmacies top best https://northwestpharmacylabs.com

BruceLat

12.09.2022 | 07:13

Very good stuff. Appreciate it! cialis online pharmacy shoppers drug mart canada drug costs

Wendellraisp

12.09.2022 | 02:44

Thank you, Valuable information! list of legitimate canadian pharmacies canada pharmacy pharmacy online shopping

Michaelbub

11.09.2022 | 20:42

Regards. A good amount of info. rx pharmacy online pharmacy india canadian pharmacies that are legit https://canadianpharmacies-24h.com

BruceLat

11.09.2022 | 18:37

Appreciate it! A lot of postings! canadian pharmaceuticals prescription drugs online without doctor mexican pharmacies

Wendellraisp

11.09.2022 | 14:09

Kudos, A lot of postings. northwest pharmacy pharmacy without dr prescriptions pharmacy on line

Alvinkiz

11.09.2022 | 09:51

You actually suggested this exceptionally well! best essay review services essay personal statement writing service london

Alvinkiz

11.09.2022 | 09:37

You actually revealed it superbly. how to write a summary essay of an article how to write an argumentative essay writing custom

Michaelbub

11.09.2022 | 08:11

Many thanks, Lots of postings! medical information online national pharmacies online canada pharmaceuticals online https://onlinepharmacycanadahelp.com

BruceLat

11.09.2022 | 05:54

Whoa all kinds of helpful data. global pharmacy canada ed meds online without doctor prescription canadian viagra

Wendellraisp

11.09.2022 | 00:42

Position well utilized.! canadian drugs compare prescription prices pharmacy online no prescription

Alvenquefs

05.09.2022 | 17:14

You've made the point! homeworks help paid essay writing

CharlosHat

04.09.2022 | 06:29

Position well applied!! https://definitionessays.com/ editing and writing services

Randylex

03.09.2022 | 20:10

Effectively expressed truly! ! mba essay help courses work courses work

KevinRip

03.09.2022 | 09:54

Whoa tons of beneficial facts! essay on can money buy happiness write papers essay ghostwriter

molnupiravir drug

08.08.2022 | 23:54

naltrexone and benzodiazepines naltrexone store does naltrexone give you energy how to make low dose naltrexone

valtrex 500mg usa

07.08.2022 | 08:18

amoxicillin and weed buy amoxicilin noscript canada amoxil prescription for urinary tract infection amoxicillin and milk

merck pill for covid

04.08.2022 | 19:58

doxycycline sigma buy doxycycline canada what is doxycycline hyclate 100mg used for how to get prescribed doxycycline

revia prices

03.08.2022 | 23:06

plaquenil ra buy hydroxychloroquine long term side effects of plaquenil how much magnesium in on200 mg of plaquenil

plaquenil buy online

01.08.2022 | 08:42

naltrexone sleep buy revia online uk what does naltrexone feel like how to get your doctor to prescribe naltrexone

merck antiviral

30.07.2022 | 05:18

doxycycline definition cost of doxycycline doxycycline hyclate 100mg side effects how to take doxycycline for acne

molnipiravir

28.07.2022 | 14:15

plaquenil coronovirus plaquenil 200 mg tablet plaquenil and blood pressure medication hydrothazine does dermatomyositis rash get worse before better when taking plaquenil

buy amoxil usa

27.07.2022 | 19:00

molnupiravir usfda approval monapinavir molnupiravir similar to ivermectin molnupiravir by merck

olumiant pill size

24.07.2022 | 00:47

antidepressants paxil paxil 20mg cost side effects of paxil 20mg how to quit paxil

quetiapine fast uk

22.07.2022 | 00:59

diarrhea and metformin price of metformin in south africa metformin and weight loss pcos where to get metformin

metformin 500 price

19.07.2022 | 05:14

seroquel taper seroquel xr 50mg why does quetiapine cause weight gain how long does quetiapine take to work for sleep

baclofen mexico

17.07.2022 | 09:48

ivermectin sensitivity how much does ivermectin cost ivermectin sheep drench for goats how long do i have to wait to bathe my guinea pig after ivermectin was administered

baricitinib moa

16.07.2022 | 21:36

sjogrens and aralen aralen insomnia aralen. man standing new cast what is aralen toxicity?

paxil brain zaps

15.07.2022 | 13:05

prednisone in pregnancy prednisone when should you take prednisone prednisone what does it do

daily baclofen

09.07.2022 | 06:45

baclofen and antihistamine order baclofen online usa mechanism of action of baclofen what is teva baclofen used for

olumiant 2 mg tablet

05.07.2022 | 21:53

quetiapine interactions how to order quetiapine online can you overdose on seroquel what happens if i stop taking seroquel

otc cialis

02.07.2022 | 03:37

natural clomid alternative can you buy clomid over the counter uk clomid or nolva for pct when did you ovulate on clomid

cenforce 120

29.06.2022 | 12:51

kamagra boy pharmacie canadienne kamagra acheter du kamagra sans ordonnance a paris ou acheter kamagra lyon

achete kamagra

26.06.2022 | 18:26

generic for latisse lumigan coupon with insurance latisse brushes where to buy where can i buy latisse in roseville

kamagra buy

21.06.2022 | 22:26

buy generic zanaflex tizanidine 5mg does zanaflex show on a drug screen how long for zanaflex to work

ldflfolxxyim

20.06.2022 | 21:46

Тор: Любовь и гром http://clck.ru/rbT4C Тор Любовь и гром фильмы которые вышли

viagra tablet online

19.06.2022 | 07:49

albuterol for coronavirus ventolin pharmacy singapore albuterol sulfate hfa 90 mcg what does albuterol do for a cough

uk kamagra online

19.06.2022 | 02:21

ventolin rescue inhaler ventolin otc nz can albuterol cause high blood pressure when to use albuterol

zanaflex online

16.06.2022 | 03:32

viagra gold coast australia where to get viagra where do i buy viagra where do you buy viagra online

kamagra 100mg tablets

16.06.2022 | 01:15

albuterol chest pain buy albuterol online without prescription albuterol dosage for 2 year old what is ipratropium bromide and albuterol sulfate

Mvuagy

04.06.2022 | 07:31

buy furosemide 40mg generic - ivermectin pill cost ivermectin 3mg over the counter

fhhyuu

06.05.2022 | 16:58

hydroxychloriqine https://keys-chloroquinehydro.com/

Apkkfg

23.04.2022 | 22:15

natural pills for erectile dysfunction - natural remedies for ed problems order deltasone 10mg pill

Oazmsh

23.04.2022 | 17:47

erection pills that work - order generic prednisone 40mg buy prednisone generic

Dqzwcf

22.04.2022 | 18:24

modafinil over the counter - sildenafil without prescription sildenafil next day

Yuozmf

21.04.2022 | 15:52

cialis in usa - Brand name cialis overnight oral viagra 150mg

Wwfydf

15.04.2022 | 17:31

buy cialis 40mg pill - Us cialis sales cheap sildenafil without prescription

Qsveye

14.04.2022 | 18:00

order doxycycline 100mg without prescription - cost chloroquine 250mg brand chloroquine

Lcfiod

13.04.2022 | 13:16

lasix tablet - purchase azithromycin without prescription zithromax brand

Kheyfm

12.04.2022 | 12:29

order isotretinoin 20mg - isotretinoin 10mg usa amoxicillin cost

Mhjqrn

12.04.2022 | 06:30

buy isotretinoin 40mg - amoxil 500mg pills cheap amoxicillin tablets

Mjbhar

11.04.2022 | 11:27

medication for ed - buy prednisone 20mg online prednisone 10mg price

Dotrix

11.04.2022 | 05:24

ed pills that really work - cost prednisone 40mg order prednisone 40mg generic

Uholxo

10.04.2022 | 06:24

cheap sildenafil 150mg - canadian cialis and healthcare goodrx cialis

Nxbhoe

10.04.2022 | 00:25

order viagra 50mg pill - cheap generic cialis buy tadalafil

Sxziio

09.04.2022 | 04:54

brand avodart 0.5mg - generic tadalafil 40mg cialis 5mg cheap

Skzezf

08.04.2022 | 22:36

avodart order - purchase avodart without prescription order cialis 40mg pills

Uqskvm

07.04.2022 | 20:16

topiramate 200mg tablet - topamax buy online buy imitrex generic

Hrkcju

07.04.2022 | 14:17

purchase topamax online - purchase sumatriptan online cheap cheap sumatriptan 25mg

Bkjcax

06.04.2022 | 10:22

tadalafil 40mg cost - order tadalafil 20mg pills purchase coumadin for sale

Abbdgc

06.04.2022 | 04:55

cialis drug - warfarin 5mg drug order coumadin generic

Ukqfie

05.04.2022 | 06:53

tadalafil 40mg brand - viagra 150mg generic viagra pill

Wwbeuq

05.04.2022 | 01:29

tadalafil 40mg drug - pfizer viagra 50mg sildenafil tablets

Ampkuw

04.04.2022 | 07:12

furosemide 100mg price - doxycycline medication order sildenafil without prescription

Nrfvcc

04.04.2022 | 01:48

lasix usa - cost lasix 40mg viagra uk

Qwuirt

03.04.2022 | 04:23

isotretinoin pill - cheap amoxicillin for sale azithromycin tablet

Ufoudk

02.04.2022 | 22:46

isotretinoin 40mg pill - buy amoxicillin sale order azithromycin 500mg for sale

Ltnsoj

02.04.2022 | 05:10

modafinil 200mg oral - non prescription ed pills sexual dysfunction

Xjvaud

01.04.2022 | 23:54

provigil 200mg us - medicine for impotence male ed pills

Lfwomh

01.04.2022 | 06:30

order cialis 5mg without prescription - Buy cheap cialis order tadalafil pills

Wggxib

01.04.2022 | 01:09

order cialis 10mg - Pharmacy cialis cialis 20mg usa

Fguwzk

31.03.2022 | 07:36

order esomeprazole generic - phenergan ca buy phenergan pill

Liylsl

29.03.2022 | 20:42

sildenafil 100mg price - order viagra sale order viagra 50mg without prescription

Kkhqih

23.03.2022 | 16:44

zetia oral - domperidone online citalopram medication

Njsouc

22.03.2022 | 07:04

buy hydroxyzine 25mg online cheap - buy atarax 25mg pills buy rosuvastatin without prescription

Twmehw

22.03.2022 | 01:37

buy generic atarax 25mg - order rosuvastatin 20mg buy crestor 20mg without prescription

Aojilc

21.03.2022 | 07:42

diltiazem 180mg cheap - order allopurinol generic zovirax canada

Hzyzic

21.03.2022 | 02:15

diltiazem 180mg drug - acyclovir 800mg ca order acyclovir online

Gxflfo

20.03.2022 | 08:36

cheap cialis 40mg - tadalafil for sale online order cenforce 100mg online cheap

Novayr

20.03.2022 | 03:14

order tadalafil 20mg sale - cialis 10mg for sale cenforce price

Hizlmn

19.03.2022 | 09:43

viagra next day - sildenafil over the counter generic gabapentin 100mg

Qiqjgx

18.03.2022 | 05:39

buy cytotec 200mcg generic - levothyroxine cheap order synthroid 150mcg online

Yxnhgi

18.03.2022 | 00:00

cytotec 200mcg drug - buy prednisolone 40mg synthroid 100mcg usa

Kykkec

17.03.2022 | 05:31

order clarinex 5mg pills - buy clarinex 5mg sale order triamcinolone 10mg generic

Oxwssh

17.03.2022 | 00:00

buy desloratadine 5mg generic - aristocort 10mg drug triamcinolone 10mg cheap

Kgrpiz

15.03.2022 | 23:52

clomid for sale - clomiphene 50mg price order zyrtec 5mg generic

Hnkcac

13.03.2022 | 13:44

buy ivermectin canada - buy oral stromectol ivermectin tablets order

Dakrtv

12.03.2022 | 06:18

tadalafil 10mg us - cialis viagra sales viagra for sale online

Avhbpu

11.03.2022 | 03:36

lopressor usa - metoprolol 100mg generic buy tadalafil 10mg without prescription

Cwppwf

11.03.2022 | 02:55

buy metoprolol 50mg pills - cheap tadalafil pill brand tadalafil 10mg

Zzeyhi

09.03.2022 | 22:14

amlodipine cost - buy omeprazole 20mg online omeprazole medication

Wkayiw

09.03.2022 | 21:31

amlodipine 10mg oral - buy omeprazole 10mg order prilosec 20mg online cheap

Smzimd

08.03.2022 | 19:35

buy generic glucophage 1000mg - top rated online pharmacy atorvastatin oral

Smaycv

07.03.2022 | 14:36

purchase baricitinib generic - order baricitinib 4mg pills buy dapoxetine 30mg sale

Zqbbnf

07.03.2022 | 13:55

buy baricitinib 4mg online cheap - order generic priligy buy dapoxetine 90mg pills

Wpjpcq

03.03.2022 | 14:13

stromectol usa - ivermectin 12 mg for humans for sale azithromycin canada

Prxfuf

03.03.2022 | 13:25

ivermectin price - cheap zithromax 250mg zithromax online order

Smzyfh

02.03.2022 | 09:30

buy cialis 5mg online - order cialis 10mg generic cialis 10mg usa

Rackee

02.03.2022 | 08:53

order tadalafil pill - cialis 10mg price order cialis 20mg pills

Hmmpmy

01.03.2022 | 06:02

amoxicillin 250mg over the counter - amoxil 250mg canada cost sildenafil 50mg

Wfhijr

28.02.2022 | 04:18

order prednisone 40mg generic - oral accutane 40mg order accutane sale

Ryozgp

28.02.2022 | 03:42

prednisone 40mg pill - order accutane for sale order isotretinoin

Pfozis

27.02.2022 | 05:27

casino online slots - play slots prednisone 5mg pill

Dopulv

26.02.2022 | 06:45

order tadalafil 20mg pill - ivermectin 12mg online buy ed pill

Mstbqa

25.02.2022 | 08:11

purchase cialis pills - cheap cialis tablets ivermectin 9mg

Peldet

24.02.2022 | 06:03

viagra medication - order zantac 300mg pills zantac price

Sxgfag

24.02.2022 | 05:28

sildenafil 50mg pills - zantac 300mg cost order ranitidine 300mg generic

Vnqnol

22.02.2022 | 16:14

buy generic bimatoprost - trazodone 50mg cheap order trazodone 50mg

Hemump

22.02.2022 | 15:37

careprost allergy nasal spray - buy generic methocarbamol 500mg trazodone price

Zhhegs

21.02.2022 | 16:46

cheap budesonide - purchase cefuroxime for sale purchase cefuroxime online cheap

Wtrhon

21.02.2022 | 16:05

purchase budesonide online cheap - order seroquel 50mg pills cefuroxime ca

Sonamc

20.02.2022 | 12:46

cheap fildena - order fildena 50mg generic order antabuse 500mg online cheap

Ayeotf

19.02.2022 | 08:36

cephalexin over the counter - cephalexin tablet erythromycin 500mg sale

Eghicw

18.02.2022 | 06:35

purchase ivermectin - stromectol lotion price ivermectin virus

Wzkdll

17.02.2022 | 03:57

order generic hydroxychloroquine 200mg - hydroxychloroquine medication order plaquenil

Yhqpkh

17.02.2022 | 03:16

plaquenil 200mg price - hydroxychloroquine 400mg ca purchase plaquenil

Xvscju

15.02.2022 | 17:02

cialis 5mg sale - order cialis pills cialis 10mg us

Cjhapl

14.02.2022 | 19:49

brand cialis 20mg - generic for cialis brand cialis 10mg

АААmmngamg

05.11.2021 | 16:42

Некероване кохання 17 серія Некероване кохання 17 серія yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 17 серия Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

inquiny

03.11.2021 | 10:19

affimagot

02.11.2021 | 21:25

Csmotretan

24.10.2021 | 02:07

https://bit.ly/3m7VIrO

ptfxf

17.10.2021 | 20:04

https://bit.ly/3jaqQ88 rldg kxo gfos sny aybr bot wizu onw drzs koo rfxk qdk kzlq etj zvzn rcs azmk yox dddh zru cewv kpe ckro jha

AAtpkbn

16.10.2021 | 18:29

Игра в кальмара сериал смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

entival

05.09.2021 | 11:24

Facebook коментари