Биволското мляко е много по-слабо разпостранено, в сравнение с кравето и овчето, въпреки, че ги превъзхожда многократно по хранителна стойност и полезни свойства.
България е една от малкото страни в Европа с традиции в отглеждането на биволи. В началото те са се използвали предимно за теглителна сила, а също така и за мляко и месо.
Ето някои уникални ползи за здравето, което то притежава:
  • Биволското мляко е чудесно за здрави кости,  зъби, както и подпомага организма при сърдечно-съдови заболявания. Калцият помага за намаляване риска от хипертония, като поддържа кръвоносните съдове еластични, което осигурява плавен поток на кръвта. Освен това съдейства за забавянето на костно-ставни заболявания като остеопороза, артрит и гонартроза.
  • Биволското мляко може да се похвали с високо съдържание на калий, което е изключително важно за стабилното кръвно налягане. Калият действа като вазодилататор, който разширява кръвоносните съдове и артерии и осигурява лесен приток на кръв. Калият може да предотврати и други коронарни усложнения като втвърдяване на артериите.
  • Биволското мляко е здравословен източник на протеини. Това е перфектна напитка за тези, които искат да увеличат мускулната си маса. 
  • Биволското мляко е по-богато на протеини от кравето мляко. Протеинът отнема най-дълго време за храносмилане, което засища тялото  за по-дълго. Протеинът е от съществено значение за възстановяване на мускулното износване в тялото. Друго освен това, протеинът се използва и за гладкото функциониране на различни ензими, хормони и други химикали.
   Пълно с множество антиоксиданти и витамини, биволското мляко може да направи чудеса за вашата кожа, като я поържа подхранена и жизнена. Можете също така да използвате биволско мляко, за да направите домашна маска за лице за еластична и сияйна кожа.
   Биволското мляко има много ползи за готвене. Той е богат на мазнини, което го прави толкова кремообразен и гъст, но в същото време е беден на сол. Освен това се запазва по-дълго от другите млечни сортове и е по-устойчив на топлина.
Известните сирена моцарела и страчиатела се приготвят от биволско мляко.