Кафявият ориз е това, което всички форми на бял ориз изглеждат преди да преминат през процес на рафиниране. Обработката премахва външната обвивка и триците и полира оризовите зрънца, докато придобият искрящ и бял вид, които виждаме по магазините. За съжаление, по време на този процес оризът се лишава от собствените си фибри, протеини, тиамин, калций, магнезий и калий. По-специално, хранителните вещества, които се премахват в процеса на смилане, включват 67% от витамин В3, 80% от витамин В1, 90% от витамин В6 и половината магнезий и фосфор, както и 60% от желязото, всички фибри и основни мастни киселини. Кафявият ориз притежава несравними ползи за здравето ни:

  • Подпомага храносмилането, предотвратява и облекчава запек и насърчава правилното функциониране на червата. Богатството на фибрите насърчава здравословното функциониране на червата и това е причината, поради която се препоръчва за загуба на теглото. Фибрите също така абсорбират течности в стомаха ни и бързо създават чувство за ситост, като по този начин се намалява общото количество на храната, която ядем;
  • Достатъчни са ни около 100 грама от него, за да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до натрупване на мазнини;
  • Кафявият ориз не съдържа глутен, който присъства в състава на почти всички зърнени култури и причинява тежки алергии. Съдържащото се в него нишесте не води до натрупване на мазнини, което е изключително важен факт;
  • Намалява нивата на холестерола, съдържа манган, който помага на тялото да се бори срещу стрес, а освен това разкрасява кожата. Азиатското чудо, както го наричат още, ни прави по-спокойни и помага на репродуктивната ни система. Една купичка кафяв ориз дневно ни осигурява около 80% от необходимата ни доза манган. А това е изключително важно, тъй като недостигът на този микроелемент може да доведе до кожни обриви, гадене, замайване, загуба на слух;
  • Съдържащите се в него витамини от група B или по-конкретно B1, B2, B3 и B6 намаляват стреса;
  • Високото съдържание на калий в този ориз значително улеснява дните, в които сме решили да си направим разтоварване. Той извежда натрия от организма, който е главен виновник за усещането за подутост;
  • Освен фибрите, той е много богат и на селен. А селенът е този, който премахва стреса, помага на щитовидната жлеза и е полезен при предотвратяването на ракови заболявания. Този минерал помага и при сърдечни заболявания, както и при ревматоидни артрити.;
  • И не на последно място по важност, тази храна е антиоксидант. Цялостно подобряване физиологията на организма, предпазване от токсини, вируси, бактерии и изобщо всичко, от което нямаме нужда, за да сме във форма;
Споделете:
Коментари
Facebook коментари